Reţete vechi de 100 de ani: Supa Sci şi Supa Pisto

30.12.2017 0 comentarii

În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm reţete culinare vechi, preluate din diferite "tratate" de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

  1. Săptămâna aceasta, vă propunem supele "Sci (rusească)" şi "Pisto (italiană)", ambele reţete fiind publicate în "Carte de bucătărie - 1501 feluri de măncări" (1935), cu o prefaţă de Constantin Bacalbaşa.

    Sci (rusească)

    Supa cea mai populară în Rusia.
    Proporţiile pentru 10 persoane: 1 varză, 2 cepe mari, 2 praji, 1 kilo piept de berbec, 2 linguri de făină, smântână acră şi zeamă de carne. Tae varza în felii şi rumeneşte-o în unt, umple cu 3 litri zeamă de carne, pune sare şi piper. Adaogă pieptul de berbec tăiat în bucăţi mari. Să fiarbă regulat 1 oră şi jumătate. Rumeneşte în unt ceapa şi prazul, presară-le cu făină şi toarnă-le deasupra 20 gr. smântână acră. Această legătură adaog-o supei trei sferturi de oră înainte de a servi. Termină adăogând câteva linguri de smântână şi o lingură de pătrunjel tocat şi opărit.

    Pisto (italiană)


    Curăţă şi tae în bucăţi mari: 2 carote, 2 napi, 2 praji, 1 ceapă, 4 dovlecei cu floare, 4 cartofi, o inimă de varză, 2 pătlăgele roşii. Rumeneşte în unt ceapa şi prazul şi adaogă cartofii, napii, dovleceii, varza şi roşiile. Umple cu 3 litri apă sau zeamă de carne foarte uşoară şi adaogă 200 gr. slănină slabă piept şi 200 gr. de şuncă, totul bine opărit şi tăiat bucăţele. Pune oala la foc. Un sfert de ceas înainte de a servi pune să fiarbă în supă 150 până la 200 gr. de fidea. Pentru legătură pisezi împreună 2 sau 3 foi de basilic, 50 gr. slănină grasă şi 4 căţei de usturoi. Adaogă 150 gr. de parmezan ras. Lucrezi acest amestec în piuliţă şi-l adaogi supei în ultimul moment. AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Doina Lecea)

    Sursa: Agerpres

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro