REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Varză cu ciuperci (hribi) și Gogoși cu untdelemn

14.08.2018 0 comentarii

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

 1. În această săptămână vă propunem ''Varză cu ciuperci (hribi)'' și ''Gogoși cu untdelemn'', rețete care au fost publicate în seria ''Buna Menajeră — Carte de bucate, practică'' (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.
  Varză cu ciuperci (hribi) 
   
  Curăță de cocian o varză acră, clătește-o în apă, fă-o sul, taie-o ca tăițeii, pe o masă curată, și apoi așeaz-o într 'o tingire.
  Ia ciuperci, muiate de mai 'nainte și tăiate subțire ca tăițeii, amestecă-le în varză cu vreo 30 de boabe de piper, 150 sau 300 grame de untdelemn, 600 grame de vin, puțină sare, 450 grame de apă și o lingură de bulion de pătlăgele.
  Amestecă toate acestea împreună, acopere tingerea, pune-o la foc să scadă, și dă-o caldă la masă.
   
  Gogoși cu untdelemn 
   
  Ia ca două măsuri de apă (cătimea măsurilor după trebuință), una de făină, o lingură de drojdie de bere sau de casă, strecurate, și sarea trebuitoare; se amestecă o oră și se pune la căldură să dospească.
  După ce vor dospi, se pune untdelemn să clocotească într 'o tingire deschisă. Luând o lingură adâncă, rotundă, și udând-o cu apă, se ia aluat și se aruncă în untdelemn, păzind gogoșile să se prăjească pe amândouă părțile; apoi se pun într 'o farfurie adâncă și se opăresc cu sirop de zahăr gros, fert cu scoțișoară. 

  Sursa: Agerpres
   
printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro