REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Varză cu ciuperci (hribi) și Gogoși cu untdelemn
În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.
-
În această săptămână vă propunem ''Varză cu ciuperci (hribi)'' și ''Gogoși cu untdelemn'', rețete care au fost publicate în seria ''Buna Menajeră — Carte de bucate, practică'' (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.
Varză cu ciuperci (hribi)
Curăță de cocian o varză acră, clătește-o în apă, fă-o sul, taie-o ca tăițeii, pe o masă curată, și apoi așeaz-o într 'o tingire.Ia ciuperci, muiate de mai 'nainte și tăiate subțire ca tăițeii, amestecă-le în varză cu vreo 30 de boabe de piper, 150 sau 300 grame de untdelemn, 600 grame de vin, puțină sare, 450 grame de apă și o lingură de bulion de pătlăgele.Amestecă toate acestea împreună, acopere tingerea, pune-o la foc să scadă, și dă-o caldă la masă.
Gogoși cu untdelemnIa ca două măsuri de apă (cătimea măsurilor după trebuință), una de făină, o lingură de drojdie de bere sau de casă, strecurate, și sarea trebuitoare; se amestecă o oră și se pune la căldură să dospească.După ce vor dospi, se pune untdelemn să clocotească într 'o tingire deschisă. Luând o lingură adâncă, rotundă, și udând-o cu apă, se ia aluat și se aruncă în untdelemn, păzind gogoșile să se prăjească pe amândouă părțile; apoi se pun într 'o farfurie adâncă și se opăresc cu sirop de zahăr gros, fert cu scoțișoară.
Sursa: Agerpres