Ridichile protejează inima şi ne ajută să slăbim

29.04.2018 0 comentarii

Ca alte legume de sezon, nici ridichile nu sunt pe piaţă prea mult timp. Tocmai de aceea, ar fi bine să profităm şi să le adăugăm acum în tot felul de salate şi combinaţii culinare delicioase. Pe lângă gustul savuros, uşor picant, ridichile au şi numeroase beneficii pentru sănătate.

  1. Bogate în potasiu, cupru, mangan, calciu, fier, vitamina C, acid folic sau vitamina B6, ridicile (Raphanus sativus) îşi au originile în sud-estul Asiei, fiind apoi cultivate în zone din India, China, Grecia şi Imperiul Roman.

    De altfel, se spune că, în trecut, ridichile au fost printre alimentele de bază ale muncitorilor care au construit Piramida lui Cheops, ele fiind folosite şi pentru tratarea unor afecţiuni.

    Care sunt beneficiile ridichilor?

    Dacă mai ai nevoie de motive pentru a le include în alimentaţie, iată mai jos câteva proprietăţi care te-ar putea convinge să le consumi în fiecare zi acum, primăvara:

    1).  Îmbunătăţesc digestia, funcţionarea ficatului şi a vezicii biliare

    Datorită tuturor substanţelor nutritive pe care le conţin, ridichile sunt alimente excelente în special pentru funcţionarea ficatului şi a vezicii biliare. Purifică sângele, reglează producţia de bila, bilirubină, acizi şi enzime, ameliorând icterul şi ferindu-ne de infecţii la acest nivel.

    În plus, ridichile sunt bogate în fibre, ceea ce ajută digestia, tulburările gastrointestinal, prevenind constipaţia.

    2). Ajută în curele de slăbire

    Dacă ţii dietă şi nu mai ştii ce să adaugi în salatele specifice, iată o veste bună: ridichile sunt perfecte şi pentru tine! Cu un conţinut bogat în minerale, vitamine, apă şi fibre, dar sărace în calorii şi carbohidraţi, ridichile sunt săţioase şi sănătoase. Ele stimulează metabolismul, ajută digestia şi sunt perfecte în orice dietă, având un indice glicemic scăzut.

    3). Eficiente în afecţiuni hormono-dependente


    Există multe indicii cum că ridichile ar fi excelente şi contra cancerului. Bineînţeles, mai multe studii sunt necesare în acest sens, însă în limite normale, le putem adăuga în alimentaţie chiar şi pentru acest aspect.

    O dovadă în plus este faptul că ridichile detoxifică foarte bine ficatul, ceea ce duce la ameliorarea unor afecţiuni hormono-dependente de la cancerul de sân până la endometrioză. De altfel, în medicina tradiţional chineză, ridichile sunt folosite deseori pentru endometrioză, însă se specifică foarte clar să nu fie asociate cu alcoolul pentru că acesta slăbeşte ficatul.

    4).  Sunt perfectă şi într-o dietă anti-diabet


    Cum au un indice glicemic scăzut, proprietăţile lor benefice nu se opresc doar la controlul greutăţii corporale. Consumul de ridichi nu afectează nivelul de zahăr din sânge, ajută la reglarea absorbţiei zahărului în sânge ceea ce înseamnă că sunt sigure şi într-o dietă recomandată diabeticilor.

    5). Protejează sistemul cardiovascular

    Pentru asta sunt de menţionat vestitele “antocianine”, un tip de flavonoide puternice, regăsite şi în alte alimente. Potrivit unor cercetări, antocianinele protejează sistemul cardiovascular şi scad inflamaţia.

    Precauţii

    Atunci când nu exagerăm, ridichile nu ar trebui să dea efecte adverse. În cantităţi mari, însă, pot duce la tulburări digestive. Întrucât nu sunt suficient de multe date oficiale, femeile însărcinate şi cele care alăptează ar fi bine să nu consume ridichi, la fel ca şi cei care au calculi biliari.

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro