Rodia alungă ridurile, nu doar bolile – 6 beneficii surprinzătoare

Originară din Grădina Edenului, potrivit legendei, rodia este astăzi inclusă pe lista superalimentelor. Aşadar, pe lângă gustul delicios, acest fruct ne îmbunătăţeşte şi sănătatea.
-
Cultivată peste tot în Europa, Asia, Africa sau zona Mediteraneană, rodia este delicioasă ca atare sau în salate şi preparate mai sofisticate. În plus, rezultatele studiilor din ultimii ani atestă faptul ca seminţele, uleiul sau sucul din seminţe de rodie au numeroase proprietăţi benefice atât în ameliorarea unor afecţiuni, cât şi în cosmetică.
Fără colesterol şi grăsimi saturate, rodia conţine numeroase substanţe nutritive: fibre solubile şi insolubile, vitaminele C, K, cele din complexul B, calciu, cupru, potasiu şi mangan.
Astfel, nu ai motive pentru a nu o include în alimentaţia ta, mai ales că merge perfect în sucuri, smoothie-uri şi salate revigorante, de vară. Dacă, însă, mai ai nevoie de alte dovezi, iată mai jos câteva dintre cele mai importante beneficii ale rodiei.
Scade colesterolul şi protejează sistemul cardiovascular
Un studiu realizat în 2004, având ca subiecţi pacienţi care se confruntau cu blocaje severe ale arterei carotide, a relevat faptul că sucul de rodie este extrem de benefic pentru sistemul cardiovascular.
Pacienţii au primit 30 g de suc de rodie zilnic, timp de un an, iar la final rezultatele au fost uimitoare: o scădere de 20% a tensiunii arteriale şi o reducere de până la 30% a plăcii aterosclerotice.
Se pare că sucul de rodie ar fi eficient în lupta contra cancerului
O ipoteză neconfirmată oficial, însă există anumite indicii care duc către această concluzie. Conţinutul bogat în antioxidanţi, minerale şi vitamine, dar şi rezultatele unor studii realizate pe animale (ce au avut în centru cu precădere cancerul de sân, plămâni şi prostată) - toate au arătat că sucul de rodie încetineşte dezvoltarea tumorilor.
Ca metodă de prevenţie, rodia şi sucul din seminţe de rodie sunt sigure. Consumate în scop curativ, însă, e indicat să ceri părerea medicului specialist înainte, pentru a evita potenţialele riscuri.
Sucul de rodie – remediu natural contra depresiei
Pentru momentele de tristeţe sau chiar în situaţiile mai grave, sucul de rodie este cel care, se pare, ne readuce buna dispoziţie. Anumiţi compuşi din acest suc stimulează receptorii de serotonină, ameliorând simptomele depresiei.
Rodia scade inflamaţia
O proprietate care ar putea trece neobservată dacă nu am înţelege cu adevărat efectele negative ale acestei stări. Inflamaţia este cea care declanşează manifestările oricărei boli: în artrită distruge cartilajele articulare, în boala Celiacă provoacă daune importante la nivelul mucoasei intestinale, în fibroză atacă ţesutul traumatizat etc.
Tocmai de aceea, pe lângă eliminarea alimentelor puternic inflamatoare, este important să consumăm fructe şi legume care au proprietatea de a reduce inflamaţia.
Seminţele de rodie – perfecte pentru stimularea imunităţii
Pe lângă conţinutul bogat în substanţe nutritive, nu trebuie să uităm că rodia este o sursă importantă de vitamina C. Un fruct mediu oferă 40% din doza zilnică recomandată de vitamina C, aşa că include-o în alimentaţia ta pentru a te feri de răceli.
Rodia regenerează celulele şi contribuie la producţia de colagen, atenuând efectele procesului de îmbătrânire
Compuşi importanţi din rodie luptă împotriva radicalilor liberi. În plus, acest fruct ne hidratează corespunzător şi ajută la regenerarea celulelor pielii. Aceleaşi substanţe inhibă enzimele care descompun colagenul şi cresc durata de viaţă a celulelor care produc colagen şi elastină. Efectul? Un ten mai luminos, mai sănătos şi mai tânăr, bineînţeles.
Care sunt dozele admise şi posibilele contraindicaţii?
Nu există o doză maximă admisă în ceea ce priveşte fructul de rodie, însă specialiştii au trasat câteva recomandări referitoare la sucul de rodie. Astfel, 120-180 ml de suc de rodie pe zi este considerat sigur, ca parte a unei diete sănătoase.
Femeile însărcinate, copiii şi persoanele diagnosticate cu afecţiuni grave nu ar trebui să ia extract de rodie sau sucul acestui fruct înainte de a consulta medicul specialist.
Cum să alegi o rodie coaptă, cu seminţe suculente?
Mărimea şi greutatea sunt două aspecte esenţiale: rodiile mai mari şi mai grele sunt mai gustoase, cu seminţe mai suculente. Apoi, ţine cont de culoare. Alege rodiile de un roşu mai închis, rotunde, cu coaja netedă, fără pete uscate.
