Rulouri de vinete cu ricotta (Involtini di melanzane e ricotta)

03.08.2008 0 comentarii
  1. Bucătar: Cristian Boerean

    Un preparat simplu și elegant, o îmbinare armonioasă și naturală a câtorva ingrediente accesibile în orice anotimp. Important este ca vinetele să fie bine coapte, aromate și sănătoase. Rezultatul este ușor, gustos și sănătos. Mai are un alt mare avantaj, merge de minune cu vin.

    Involtini e ricotta

    Se taie vinetele în felii subțiri, cam de ½ centimetru, se sărează și se lasă într-un strecurător timp de cel puțin 30 de minute. Între timp, golim o cutie de ricotta într-un vas, turnăm 2 linguri de ulei extravirgin de măsline, punem o linguriță de oregano frecat întâi în palmă, pentru exaltarea parfumului, 2 felii de prosciutto crudo bine-bine mărunțite, 2-3 linguri de parmezan, puțin piper proaspăt măcinat și câteva grăunțe de sare de mare. Amestecam compoziția până când devine o cremă pufoasă, apoi ne întoarcem la feliile de vinete, pe care le spălăm sub jet de apă rece pentru înlăturarea sării, le uscăm cu un prosop de bucătărie și le prăjim fie pe grill, fie într-o tigaie plată, fără nici un strop de ulei. Va trebui să fim atenți la dozarea sării în cremă, să nu uităm că vinetele vor rămâne sărate chiar și după ce le spălăm, iar șunca este și ea sărată. Când vinetele sunt bine prăjite pe o parte, le întoarcem și abia atunci ungem partea prăjită, cu o pensulă muiată in ulei extravirgin. Când sunt gata, le punem pe un fund din lemn, presărăm deasupra lor puțin oregano, pentru aromă, și le lăsăm să se răcească încet, încet. Ungem apoi fiecare felie de vinete, pe o parte, cu cremă de ricotta (stratul de cremă sa fie gros cam de 4-5 milimetri) și facem rulouri începând din capătul mai lat al vinetelor. Legăm fiecare rulou cu cozi de ceapă verde tăiate fâșii subțiri, pe lungime, și ținute câteva minute în apă rece. La momentul servirii pe farfurii, turnăm peste fiecare rulou un firicel de ulei extravirgin și presărăm câteva frunze de busuioc, cu neglijență studiată.

    Pannonhalmi Tricollis Cuvee.gif

    Vă recomand un vin surprinzător de aromat, care se pretează perfect la vinetele prăjite și oregano: Pannonhalmi Tricollis Cuvee 2006, un cupaj aromat, rotund și intens din Gewurztraminer, Riesling de Rhin și Riesling italian, cu o aciditate prietenoasă și arome care le completează fericit pe cele din farfurie. Parfumul amețitor al Gewurztraminer-ului face deschiderea, urmat apoi de clasicele arome florale, ușor condimentate, ale Riesling-ului și un finish care e aproape nesfârșit…
printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro