Salată de ciuperci

31.10.2008 8 comentarii
  1. O salată care se face rapid, foarte sănătoasă și foarte gustoasă. "Concepută" de mine (firește, sunt convins că au conceput-o mii de alți oameni înaintea mea) într-o seară în care nu aveam mare chef să mă întind la gătit, dar aveam nevoie de-o garnitură bună la niște pește. Pentru salata asta, avem nevoie de:

    • 500 gr. ciuperci proaspete (deci NU din conservă); eu am folosit champignon
    • 2 legături de ceapă verde (dacă n-aveți și n-aveți, puteți folosi și ceapă obișnuită, tăiată cât mai mărunt)
    • 50 ml. vin alb demisec
    • 30 ml. sos de soia
    • ulei extravirgin de măsline
    • usturoi

    Ceapa se taie rondele

    Ciupercile se spală bine sub jet de apă (atenție, ciupercile nu se curăță niciodată) și se taie feliuțe

    Într-o tigaie teflonată, se pun câțiva stropi de ulei extravirgin de măsline, apoi se pun ciupercile, la foc mic.

    După câteva minute, când se înmoaie, se pune ceapa. Se lasă un pic la călit, apoi se adaugă vinul alb și sosul de soia. Se lasă pe foc potrivit până începe să scadă zeama.

    Apoi se scot și se pun într-un castron. Din usturoi, sare și puțin ulei de măsline se face un mujdei care se toarnă peste ele.

    Noi am folosit salata pe post de garnitură la un file de cod la grătar, dar la fel de potrivită e la pui. Și dacă asortați un vin alb bun și bine răcit - să spunem, un Sauvignon Blanc Clos des Colombes 2006, unul dintre cele mai reușite vinuri albe românești - aveți combinația perfectă.

    Poftă bună!

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • Nevasta

    I kill u! Shut up! :)) Ma omori cu zile! Vrei sa stric ultimul laptop al familiei, salivand pe tastatura? Hm! Delicios! Cand o sa deschid primul meu restaurant, te angajez ca bucatar sef! Am zis!

    03.11.2008
  • ebucataria.ro

    Vin, vin. Doar ca nu-mi ajunge timpul sa le postez. Dar am cateva faine :)

    06.11.2008
  • Nevasta

    Mi-ai promis retete noi! Eu ce mai fac de mancare? :D

    06.11.2008
  • Aventurile unei neveste de blogger » Blog Archive »

    [...] ca nu stiam ce sa mai fac de mancare, am rasfoit blogul culinar EBucataria si ce sa vezi: mi-a facut cu ochiul rau de tot reteta de Salata de ciuperci ca garnitura pentru [...]

    04.11.2008
  • ebucataria.ro

    asa sa faci :)

    03.11.2008
  • Chris

    Hm, adica nu dai jos "pielita" aia de pe ciuperci? Doar pt salata asta sau e sfat general?

    20.02.2010
  • Ebucataria

    @Chris: ca sfat general. Ciupercile NICIODATA nu se curata. Numai se spala.

    20.02.2010
  • Chris

    Ahaam, bine de stiu pe viitor. Poate faci si o categorie sau o inghesui pe undeva de "tips&tricks". :D

    21.02.2010
Autor: Andrei Crivăț