Salată de iepure

Mărturisesc, când am văzut prima oară (la cursul What's cooking in the City, despre care am mai vobit) ingredientele necesare pentru această salată, am ridicat mirat din sprâncene. Combinația iepure - pepene galben - zmeură mi s-a părut un pic prea mult. Când am făcut-o, însă, și-am gustat-o... a devenit brusc una dintre salatele mele preferate. :) Și nu-i nici pe departe așa complicată cum sună.
-
Ingrediente (pentru o porție)
- 100 de grame cotlet de iepure (dat jos de pe os)
- 50 de grame mix de salată (salată verde, salată roșie, varză chinezească)
- 1 lingură de sâmburi de rodie
- 50 ml suc de portocală
- 30 ml suc de lămâie
- 1 felie de pepene galben
- 1 portocală tăiată felii rotunde (pe lat, nu pe lung)
- 1 lingură de zmeură
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 1 lingură de oțet balsamic
- cimbru, rozmarin, salvie (pentru marinadă)
- 20 ml sos cuberland *
- 3 linguri de muștar franțuzesc (cu boabe)
- dulceață de strugurași (pentru sosul cuberland)
- coajă de lămâie și de portocală (tot pentru sosul cuberland)
- 1 linguriță de miere
Rețeta asta are două mari secrete: marinarea iepurelui și sosul cuberland.
Iepurele se pune marinat pentru 24 de ore într-un baiț compus din ulei de măsline, rozmarin verde, cimbru verde, salvie, vin alb sec și piper. Se ține, acoperit, la rece.
Sosul cuberland se face în felul următor. Într-o oală, punem 200 ml de vin roșu sec. Se lasă să fiarbă până scade la jumătate (adică se face o reducție de vin). Apoi se adaugă un borcan (de 400 gr) de dulceață de strugurași (se găsește în orice hypermarket). Se amestecă, se fierb încă 2-3 minute. Se adaugă o lingură de coajă de portocală și una de coajă de lămâie, rasă (care au fost opărite înainte). Se mai lasă să clocotescă 2-3 minute, apoi se adaugă 2 linguri de muștar franțuzesc. Se mai fierbe câteva minute, se pune sare și piper după gust. Sună complicat, dar în realitate e simplu de făcut. Poate fi păstrat în recipiente închise, în frigider.
Să revenim la iepurele nostru marinat.
Cotletului de iepure i-am crestat pielea, ca să nu se adune la preparare. La 2-3 cm distanță, am crestat doar pielea, nu și carnea.
Apoi l-am pus pe grill, întorcându-l de mai multe ori, până s-a pătruns. Atenție, nu trebuie preparat prea mult, să nu se usuce.. Între timp, am făcut dressingul pentru salată. Am amestecat într-un castron 1 lingură de muștar franțuzesc cu 1 linguriță de miere. Peste ele am pus zeama de lămâie și cea de portocală. Cu proporțiile miere - zeamă de lămâie/portocală vă puteți juca cum doriți, în funcție de cum vă doriți salata - mai dulce sau mai acrișoară.
Am pus apoi frunzele de salată, rupte în bucăți mici. Am amestecat bine, cu mâna, după care am pus oțetul balsamic.
Între timp, s-a făcut iepurele. L-am luat deoparte și l-am tăiat bucățele.
Am tăiat felia de pepene (fără coajă, desigur) în jumătate, apoi fiecare jumătate am tăiat-o în trei felii, subțiri, pe lung. Le-am pus pe farfurie, culcate. Între ele, am pus jumătăți de felie de portocală (tăiate pe lat, nu pe lung, să fie semicirculare). Deasupra lor am pus salata, am turnat dressingul. Peste salată am pus bucățelele de iepure, iar peste toate am pus sosul cuberland, zmeura și semințele de rodii.
Știu, rețeta scrisă sună tare complicat. Dar, în afară de marinare și de sosul cuberland, mai mult de 20 de minute nu durează s-o faceți. Iar combinația de arome este absolut spectaculoasă. Ar fi păcat să n-o încercați, măcar o dată :)
