Samosa

09.11.2015 0 comentarii

Asemănătoare pateurilor noastre, plăcinţelele samosa reprezintă un aperitiv delicios, de efect şi nu foarte greu de pregătit. Iată mai jos toate detaliile.

  1. Originar din Asia Centrală, samosa este un produs de patiserie prăjit sau preparat la cuptor, cu o umplutură ce poate varia.

    În vreme ce variantele indiene sunt aproape toate vegetariene (cartofi condimentaţi, amestec garam masala, ceapă, mazăre, linte, noodles etc.), există şi alte reţete de samosa cu umplutură din carne de miel, vită sau pui.

    Ingrediente


    Pentru aluat (poţi folosi şi aluat de placintă, dar gustul nu va mai fi la fel de special):
    1 ½ cană făină
    2 linguriţe griş
    2 linguriţe ulei
    1 linguriţă sare
    2/3 căni apă sau un pic mai mult, în funcţie de consistenţa aluatului

    Pentru umplutură:
    2 cartofi medii
    ½ cană mazăre
    1/3  cană ceapă tăiată mărunt
    1 linguriţă seminţe de chimion
    ½ linguriţă pudră de turmeric
    ½ linguriţă rădăcină de ghimbir ras
    sare, piper

    Mod de preparare

    Pentru aluat, amestecă mai întâi toate ingredientele uscate.

    Începe să adaugi treptat uleiul în făină, amestecă uşor, după care toarnă treptat şi apa.

    Frământă, folosindu-te de aproximativ 2/3 cană de apă.

    Când compoziţia devine omogenă şi capătă consistenţa unui aluat, înveleşte-l într-o folie de plastic şi lasă-l timp de 30 de minute.

    Pentru umplutură, procedează astfel: fierbe cartofii în coajă, lasă-i să se răcească, decojeşte-i, pisează-i cu furculiţa şi lasă amestecul deoparte.

    Încinge ulei în tigaie, adaugă seminţele de chimion şi ceapa, amestecă până când ceapa devine un pic translucidă, adaugă apoi mazărea, ghimbirul şi turmericul.

    Toarnă peste şi mixtura de cartofi, mai amestecă un pic, dă de pe foc şi lasă deoparte, să se răcească.

    Ia din aluat o bucăţică de mărimea unei bile mai mari, întinde-o, taie în formă pătrată, pune în mijloc 1-2 linguriţe din mixtura de mai sus, de cartofi (răcită) şi împătureşte.

    Aceasta este varianta simplă, dar dacă doreşti să împătureşti coca în stilul original, iată aici metoda tradiţională.

    Umezeşte-ţi un pic degetele în apă rece pentru ca coca să se lipească la margini.

    Ia o cratiţă mai adâncă şi încălzeşte ulei. Pentru ca plăcinţelele să fie crocante, e bine să le scufunzi atunci când uleiul nu este încins.

    Aşadar, adu uleiul la puţin peste temperatura camerei, după care adaugă plăcinţelele, crescând încet temperatura uleiului.

    Lasă-le până se rumenesc. Scoate-le pe un prosop de hârtie, lasă-le să se scurgă şi serveşte-le cu un sos de mentă sau iaurt.
     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro