Sărmăluţe vegetariene

Consistent, gustos, dar vegetarian! Nu credeai că se poate? Încearcă aceste sărmăluţe vegetariene şi o să vezi că nu doar preparatele cu carne sunt gustoase!
-
Ingrediente
3 căni de apă
1 cană de orez brun sau alb
1 ceapă mică
1 ardei gras roşu
½ morcov
4-5 ciuperci
½ l borş sau apă
frunze de viţă de vie
1 cană bulion
puţin ulei
sare, piper
smântână sau iaurt – opţional
Mod de preparare
Pune într-o cratiţă, pe foc, 3 căni de apă. Când dă în clocot, adaugă 1 cană de orez, spălat bine în prealabil. Lasă-l până absoarbe apa, dar ar fi de preferat să nu fie foarte moale.
Scoate apoi într-un castron şi adaugă aici o ceapă mică, tocată, un ardei gras roşu tăiat cubuleţe, ½ morcov tăiat şi el mărunt şi 4-5 ciuperci călite 5 minute în prealabil, tăiate şi ele cubuleţe. Sărează şi piperează după gust.
Frunzele de viţă de vie pot fi murate şi atunci le foloseşti ca atare sau sunt proaspete şi atunci recurgi la procedeul următor.
Le speli bine. Pui ½ litri de borş sau apă la fiert. Când apa dă în clocot, stingi focul şi scufunzi frunzele de viţă de vie aici ca să se înmoaie puţin pentru a se putea rula. Le laşi maximum 5 minute.
Apoi, aşezi pe fiecare frunză 1-2 linguriţe de amestec şi rulezi.
Aşază sărmăluţele într-o cratiţă rotundă şi adaugă peste ele borş şi apă, în proporţii egale, astfel încât lichidul să acopere un pic sărmăluţele.
Dă la cuptor şi, înainte de a le scoate cu 5-10 minute, toarnă peste şi o cană de bulion şi puţin ulei.
Mai lasă-le un pic, după care închide focul.
Le poţi savura cu smântână sau iaurt.
