Sistemul limfatic – de ce este important şi cum îl poţi ajuta prin alimentaţie

25.05.2018 0 comentarii

În ultima vreme, detoxifierea a devenit cuvântul de ordine în orice articol despre dietă, alimentaţie sau stil de viaţă sănătos. Ei bine, unul dintre cei mai importanţi factori în acest context este tocmai sistemul limfatic. Pe lângă acest rol, limfa, vasele limfatice, organele specifice şi celulele limfocite şi cele APC (toate alcătuiesc sistemul limfatic) ajută organismul să lupte împotriva infecţiilor şi bacteriilor.

  1. Cu alte cuvinte, starea noastră de sănătate depinde de cât de eficient funcţionează această parte a organismului. De multe ori, însă, stilul de viaţă haotic, alimentaţia necorespunzătoare sau pur şi simplu unele anomalii genetice pot încetini funcţionarea sistemului limfatic.

    Inflamaţia, oboseala, diverse tipuri de dureri, tulburări digestive, chiar şi tulburările hormonale pot avea drept primă cauză un sistem limfatic deficitar.

    Aşadar, iată ce ai putea să faci pentru a înlesni detoxifierea, imunitatea  şi buna funcţionare a sistemului limfatic.

    Limitează sau elimină consumul anumitor alimente

    Evită sau elimină complet alimentele bogate în grăsimi nesănătoase, produsele procesare, cele bogate în zahăr pentru că, în general, acestea sunt cele mai nocive: încarcă vasele de sânge, contribuind la aşa numita stare de blocaj.

    În cazul în care nu ştii să ai mari probleme în acest sens, poţi începe doar cu limitarea consumului lor, dar ţine minte că sunt nocive în multe alte aspecte, nu doar în acest context.

    Fă-ţi o listă cu alimentele benefice

    Cum era şi de aşteptat, există şi aici o listă a alimentelor recomandate.

    -    Lămâi: pe lângă vitamina C, lămâile conţin enzime puternice care nu doar că îmbunătăţesc digestia şi vasele de sânge, dar contribuie şi la sănătatea ficatului (un alt organ responsabil pentru eliminarea toxinelor).

    De exemplu, dacă ai probleme cu vasele ori de câte ori îţi faci analize de sânge, soluţia ar fi tocmai citricele sau un supliment cu vitamina C. Aşadar, consumă-le ca atare, în sucuri sau smoothie-uri, optând şi pentru lime, mandarine sau grapefruit.

    -    Seminţe de dovleac: acizii graşi din acest tip de seminţe stimulează şi ajută circulaţia limfatică. În plus, fiind bogate în magneziu, fier şi zinc, seminţele de dovleac contribuie şi ele la sănătatea tractului digestiv, scăzând riscul de încetinire a limfei.

    -    Condimente: cele mai demne de a fi menţionate aici sunt turmericul, ghimbirul, scorţişoara şi piperul negru. Primele două sunt recunoscute drept condimente care “încălzesc corpul”, contribuie la buna circulaţie sanguină, scăderea inflamaţiei etc. Ultimele două, scorţişoara şi piperul negru, ajută la detoxifierea corpului. Totuşi, ai grijă cu acestea din urmă pentru că, în unele situaţii, ele accelerează procesul de detoxifiere, crescând şi riscul unor reacţii adverse precum sângerare.

    -    Stridii: sau orice alt aliment bogat în zinc. Potrivit specialiştilor, se pare că consumul de zinc regulat activează producerea şi eficienţa limfocitelor. De altfel, se ştie deja că persoanele cu deficit de zinc sunt mult mai predispuse răcelilor şi îmbolnăvirilor, aşa că consumă stridii, carne de pui de ţară, leguminoase etc.

    -    Avocado
    : sau alimente bogate în vitamina B6. Acestea asigură producţia de noi limfocite şi buna funcţionare a sistemului limfatic. Alege între o banană pe zi sau alte alimente ca somonul, cartofii, curcanul sau alunele de pădure.

    Suplimentează şi cu ceva ierburi/remedii naturiste eficiente

    Aici ar fi de preferat să ceri părerea unui specialist pentru că un remediu sau o altă plantă benefică în acest caz ar putea să dăuneze altundeva.

    Totuşi, dacă ai mai luat, află că echinaceea, goldenseal, algele verzi (chlorella, spirulina) toate au beneficii în acest sens.

    2000 de paşi pe zi pentru un sistem limfatic sănătos

    Bineînţeles, specialiştii nu s-au înţeles asupra unui “număr oficial” de paşi pe care trebuie să îi faci în fiecare zi, dar te poţi ghida la început după această valoare.

    Aşadar, mersul pe jos e, poate, cea mai eficientă formă de antrenament pentru limfă, dar nu uita nici de săriturile la trambulină, din ce în ce mai populare astăzi, alergarea, masajul pielii uscate cu o perie, duşurile reci-calde, limitarea folosirii produselor de îngrijire personală care ar putea interfera cu eliminarea toxinelor şi a hormonilor (cum sunt, de exemplu, antiperspirantele).

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro