Somon cu coriandru

26.08.2010 6 comentarii
  1. Este o rețetă mai neobișnuită, căci spre deosebire de imensa majoritate a preparatelor chinezești, aceasta folosește bucăți mari de pește.

    Bucătărie: chinezească
    Dificultate: ușor
    Cantitate: 4 porții
    Timp de preparare: 10 minute
    Timp de gătit: 12 minute

    Ingrediente

    • 4 bucăți de file de somon, circa 800-1000 g, cu piele
    • 2 linguri de ulei pentru prăjit
    • 4 linguri de boabe de coriandru, măcinate grosier
    • 2 lingurițe de boabe de piper negru, măcinate grosier
    • 6 fire de coriandru proaspăt, tocate
    • 1 lingură de zahăr brun
    • coaja rasă de la 1 lămâie
    • 1 lingură suc de lămâie
    • 1 lingura de sos de soia light
    • 3 linguri de vin de orez Shiaoxing (sau vin alb demi-sec)
    • 2 căței de usturoi, dați prin răzătoare
    • 1/2 ardei iute verde, curățat de semințe și tocat
    • 1 lingură de semințe de susan
    • 1 linguriță de ulei brun de susan
    • 2 cutii de muguri de fasole, circa 350 g în total, pentru servit
    • 2 cepe verzi tăiate bucățele mici, pe diagonală, pentru servit

    Rețetă

    Se spală bine fileurile de somon și se șterg prin tamponare cu prosoape de hârtie.
    Se pisează semințele de coriandru și boabele de piper până ce se obține o măcinătură mai grosieră. Se adaugă zahărul și se amestecă bine de tot.

    Somon cu coriandru - boabele de coriandru si de piper se piseaza grosier

    Se amestecă într-un castronel coaja rasă și sucul de lămâie, coriandrul tocat, sosul de soia, vinul, uleiul de susan, usturoiul și ardeiul iute. Se acoperă cu film alimentar și se pune deoparte până ce se servește somonul, ca aromele să aibă timp să se dezvolte și să se amestece.
    Se întinde mixtura de coriandru, piper și zahăr pe un platou mare. Se presează fileurile de somon, pe partea cu carne și pe laterale, ca să se acopere cât mai uniform cu amestecul de condimente.

    Somon cu coriandru - somonul se presara cu mixtura de piper si coriandru

    Se încinge 1 lingură de ulei într-o tigaie mare, la foc mediu. Se adaugă 2 fileuri de somon și se prăjesc 4 minute, așezate pe partea cu piele. Se întorc apoi și se prăjesc alte 4 minute. Se repetă operația folosind restul de ulei și celelalte 2 fileuri de somon.

    Somon cu coriandru - intr-o lingura de ulei se prajesc cate 2 fileuri de somon

    Între timp, se încinge o tigaiță mică și se prăjesc 30 de secunde, fără ulei, semințele de susan, până ce încep să se rumenească. Se spală mugurii de fasole, se scurg și se șterg bine prin tamponare cu prosoape de hârtie.
    Se servește câte 1 file de somon, pe farfurii individuale, alături de câte un sfert din mugurii de fasole. Sosul se toarnă atât pe somon, cât și pe mugurii de fasole. Se presară totul cu semințe de susan prăjite.


    Somon cu coriandru - se servesc fileurile de somon cu muguri de fasole si seminte de susan

     

    Poftă bună :)

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • Jocuri de Gandire

    mama ce bine arata :| is un mancator infocat de pui;)) . O intrebare, ce inseamna Balmos cu virsli ?:|

    26.08.2010
  • eBucataria

    pai.. fa click si vezi ce inseamna Balmos cu virsli :)

    26.08.2010
  • Joculete

    vaiii, deci voi ma bagati in spital cu pozele astea, arata extraordinarrrr!

    26.08.2010
  • bogdan cioc

    la 4 minute pe fiecare parte este cooked to hell. File-ul de somon se tine 2-3 minute pe partea cu piele si 30 de secunde pe cealalta. Altfel suna interesant

    26.08.2010
  • Radu Popovici

    Bogdan, ce sa zic, ai dreptate. Standard se gateste cum zici dumneata. Mie imi place ca somonul sa fie bine facut. Este o chestie de gust personal. Ar fi trebuit intr-adevar sa fiu mai atent si sa scriu ca se prajeste cam maxim 2 minute pe fiecare parte, sau pana ce este facut dupa propriul gust. Andrei m-a cam luat prin surprindere cerandu-mi reteta iar eu n-am mai apucat s-o recitesc, dandu-i efectiv notitele mele, nu o varianta definitiva. Mea culpa!

    27.08.2010
  • TONY

    interesant....pacat ca ROMANIA nu are o cultura gastronomica..am furat mereu de la altii si..FURAM!!!INTERESANT...ti'as propune sa vad....pari un chef..cat de cat...urmatoarea retenta...FILE DE PANGA IN SOS DE PERE AL CURRY.....iar de garnitura....conopida...simplu nu?dar vreau sa ii dai culoarea albastra....ta mi un toke cand ai vreun raspuns te rog..iar dc nu scrie mi pe email...ynot_4_2004@yahoo.com...sper ca nu ma crezi vreun nebun....iti pot povestii ,mai mult...oricum e fff frumos ce se intampla aici...IUBESC..GASTRONOMIA!!!

    02.09.2010
Autor: Radu Popovici