Somon cu sos de ceapă și castraveți
Ca să fiu sincer, somonul a fost doar un pretext ca să văd cum iese acest sos, de care vorbește Constantin Bacalbașa în "Dictatura gastronomică". Mi-a sunat bine și-am zis să-l încerc, și pentru că mi-era poftă de pește, l-am împrietenit cu file de somon. Dar în egală măsură sosul ăsta ar merge la cam orice alt tip de carne, în special la vânat.
-
Ca să fiu sincer, somonul a fost doar un pretext ca să văd cum iese acest sos, de care vorbește Constantin Bacalbașa în "Dictatura gastronomică". Mi-a sunat bine și-am zis să-l încerc, și pentru că mi-era poftă de pește, l-am împrietenit cu file de somon. Dar în egală măsură sosul ăsta ar merge la cam orice alt tip de carne, în special la vânat.
Ingrediente (pentru 4 porții)
- 500 g file de somon
- 3 cepe dolofane
- 1 jumătate de pahar de vin alb demisec (150 ml)
- 1 jumătate de pahar de oțet de vin
- 4-5 linguri sos de roșii
- 3 linguri de ulei
- 3 linguri de boia iute
- 4 linguri de castraveți murați tocați mărunt.
- sare, piper
Am tocat ceapa cât mai mărunt și am pus-o într-o tigaie antiaderentă, la foc foarte mic
Am amestecat în ea și, când s-a înmuiat, am pus oțetul și vinul.
Am lăsat să fiarbă până lichidul a scăzut la mai puțin de jumătate, apoi am pus pasta de roșii, o jumătate de cană de apă, sare și piper. Dacă aveam - dar n-aveam :) - gata făcută, puneam supă de carne în loc de apă.
Am lăsat să fiarbă 15-20 de minute, să scadă bine de tot. Bacalbașa zice să legăm sosul ăsta cu făină. Eu am preferat să nu, și tot a ieșit excelent. Cât fierbea sosul, am încins noul meu wok, apoi am pus în el cele 3 linguri de ulei, în care am pus cele 3 linguri de boia iute.
Am pus apoi file-ul de somon, tăiat bucăți și curățat de piele.
2 minute pe fiecare parte.
Când sosul a scăzut suficient, am pus în el castraveții murați, tocați (dacă aveam, puneam și 2 lingui de capere zdrobite), am mai lăsat 2-3 minute și l-am pus peste somon.
Simplu și foarte, foarte gustos. Îmi place sosul acesta, o să-l mai fac și cu alte cărnuri. Poftă bună :)
Si a fost super, mega delicios! Multumim, noi mai dorim :D
mmmmm... suna delicios. Stiu ce o sa incerc sa gatesc weekend-ul asta :)