Somon cu sos teriyaki
Sosurile asiatice dau o cu totul altă savoare preparatelor, altminteri, anoste! Dacă nu mai ştii ce să găteşti astăzi, ce ai zice de somon cu sos teriyaki?
-
Folosit ca marinată pentru carne, peşte sau fructe de mare, numele acestui sos dulce-picant s-ar traduce prin “grătar cu o crustă lucioasă” (teri – luciu, yaki – grătar). Aşadar, ori de câte ori pregăteşti ceva la grătar (dar şi la cuptor), gândeşte-te dacă nu cumva sosul următor poate fi ingredientul cheie.
Ingrediente
4 bucăţi de somon
Pentru sos:
100 ml sos de soia
sucul de la 1 lămâie
2 linguriţe miere
2 linguriţe ulei de susan
1 lingură ghimbir ras
½ linguriţă muştar pudră
1 lingură seminţe de susan
2 cepe verzi, tocate mărunt
Mod de preparare
Amestecă într-un borcan toate ingredientele pentru sos. Mixează astfel încât să se topească mierea. Păstrează în frigider şi foloseşte atât pentru acest preparat, cât şi pentru altele, dacă îţi mai rămâne.
Spală bucăţile de somon, unge-le pe toate părţile cu acest sos şi aşază-le pe grătar.
Lasă-le până se rumenesc.
Când serveşti, adaugă iar peste ele 1-2 linguri de sos teriyaki şi presară seminţe de susan şi puţină ceapă verde tocată mărunt.