Souvlakia

11.08.2008 0 comentarii
  1. Foto: Alexandra Groza

    Souvlakia este o mâncare grecească, pentru care există atâtea variante de rețetă, câte zone are Grecia. În esență. înseamnă mici cuburi de carne și legume, făcute la grătare sau ca frigărui, sau ca o shaorma, sau chiar direct în farfurie cu cartofi prăjiți sau orez. La bază, souvlakia se face cu carne de porc, dar există variante cu pui, cu miel, cu vită sau chiar cu pește. Pentru că n-am mai mâncat de câțiva ani, am dedicat week-end-ul care tocmai s-a încheiat acestui fel de mâncare specific bucătăriei grecești. Așa că am pregătit atât souvlakia - frigărui (souvlakia clasic) cât și la lipie (souvlakia sandwich). Pentru 5 porții de frigărui (atenție, 5 porții, nu 5 frigărui) și pentru înca 5 porții de souvlakia sandwich aveți nevoie de:

    • 2 kg cotlet de porc fără os
    • 2 lămâi
    • 100 ml ulei extravirgin de măsline
    • 3 linguri de oregano
    • 4-5 ardei grași
    • 5 cepe
    • 1 borcan castraveți murați
    • 500 gr tzatziki
    • țepușe pentru frigărui
    • lipii libaneze de mărime medie

    Preparea cărnii Cotletele de porc se taie cubulețe (mai mari pentru frigărui și mai mici pentru lipie). Se pun în două castroane (cele pentru frigărui într-unul, cele pentru lipie în altul). În fiecare dintre castroane turnăm 50 ml ulei de măsline și zeama de la câte o lămâie, după care presărăm câte o lingură de oregano. Se amestecă bine, cu mâna, astfel încât fiecare bucațică de carne să fie bine atinsă de ulei, lămâie și oregano. Apoi punem castroanele la frigider și le lăsăm câteva ore bune, de preferat chiar până a doua zi. (click pe poze pentru mărire)

     


    Souvlakia clasic


    Tăiem ardeii grași și 3 cepe în pătrățele (suficient de mari pentru a putea fi înfipte pe țepușele pentru frigărui) după care facem frigăruile, cu atenție să rămână loc pe țepușe, la capete, pentru a putea fi apucate. Punem ardei, carne, ceapă - și tot așa până se umple țepușa. Apoi le  punem pe grătarul cu lemne (sau cu cărbuni, dacă n-avem lemne) și le întoarcem la câteva minute, presărând oregano pe fiecare parte. Când carnea e făcută, le scoatem.  Jarul la grătar nu trebuie să fie foarte intens, pentru că riscăm să se ardă carnea și legumele, fără să se pătrundă.


    Souvlakia sandwich


    Mai întâi, pregătim umplutura pentru lipie. Tăiem cele două cepe peștișori, apoi le punem într-un castron cu puțin ulei de măsline, puțin oțet balsamic și câteva fire de oregano. Castraveții murați îi tăiem foarte mărunt. Firește, în umplutură puteți pune orice altceva vi se pare interesant (roșii, cartofi prăjiți etc).


    Bucățile de carne se pun la prăjit, fără ulei, într-o tigaie cu pereții mai groși și se tot amestecă, până devin ruginii. Dacă lasă zeamă în tigaie, e bine s-o scurgeți - vrem să prăjim carnea, nu s-o fierbem.


    Când carnea e gata, lipiile se încălzesc bine (tot într-o tigaie, de exemplu) dar cu atenție să nu le ardem, apoi se ung cu tzatziki. Se pun cubulețe de carne pe mijloc, peștișori de ceapă și cubulețe de castraveți (ca în poză), apoi lipiile se împăturesc în formă de shaorma. E bine să aveți o farfurie dedesupt când le mâncați, întrucât există riscul ca lipia să se înmoaie și să se rupă, și să curgă sos din ea.

     


    Poftă bună!

     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: Andrei Crivăț