Superstiţii şi obiceiuri de peste tot din lume – ce (nu) e bine să faci în noaptea de Revelion

30.12.2015 0 comentarii

Doar câteva ceasuri ne-au mai rămas din acest an. Pregătirile sunt în toi, iar petrecerea se anunţă una de pomină. Pe lângă locaţia aleasă, hainele noi şi nelipsita bună dispoziţie, există multe alte superstiţii şi tradiţii de care ar fi bine să ţinem cont atât în această noapte, cât şi în prima zi a anului.

  1. Ştiai, de exemplu, că e bine să mănânci struguri şi peşte în noaptea dintre ani? Sau că în prima zi a anului nu ai voie să speli? Mai sunt încă numeroase alte obiceiuri de acest fel. Fie că eşti superstiţios şi ţii cont de ele, fie că doreşti doar să le treci în revistă, iată-le mai jos pe cele mai importante, alături de explicaţiile aferente.

    Meniul de Revelion – ce e bine să mănânci acum şi de ce

    Pe lângă tradiţionalele sarmale, salata de boeuf sau piftie, există şi alte alimente despre care se spune că aduc noroc, bunăstare, fericire sau dragoste dacă sunt consumate în noaptea dintre ani. Fiecare ţară cu meniul ei de Revelion, am putea spune, dacă ne uităm la ce şi de ce pun pe masă spaniolii, asiaticii sau turcii.

    Paste noodles

    Sau tradiţionalii tăieţei, dacă preferi varianta autohtonă. În ţările asiatice, pastele noodles se consumă în noaptea dintre ani pentru a atrage longevitatea. Există, însă, o singură condiţie: că atunci când îi preparăm să nu îi tăiem sub nicio formă. Aşadar, dacă te conformezi, ai putea găti paste noodles cu ciuperci, smântână, sos de roşii sau în combinaţie cu peşte, de exemplu, un alt aliment “norocos”.

    Peşte

    Dacă le noi se spune că e bine să mănânci peşte pentru a trece uşor prin noul an “ca peştele prin apă”, alte ţări vin cu o explicaţie ceva mai interesantă. Astfel, se pare că peştele ne aduce noroc pentru că solzii lui seamănă cu monedele (un semn al abundenţei).

    Carnea de porc sau alte preparate cu formă de porc

    E drept, noi preferăm carnea de porc de la Crăciun până la Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, aşa că includerea ei în meniul de Revelion e, oarecum, firească. În ţări precum Cuba, Austria sau Portugalia, preparatele de porc sau dulciurile cu formă de porc, de exemplu, simbolizează progresul şi succesul. Asta pentru că acest animal nu merge niciodată înapoi, aşadar se consideră a fi unul norocos. Nu ştim cât de plauzibilă este ultima explicaţie, însă un lucru este sigur: aproape nicio casă de români nu ratează acest obicei de Revelion.

    Fructe rotunde, într-un număr bine stabilit


    Şi fructele rotunde amintesc, prin formă, de monede, aşa că un bol cu câteva fructe de acest fel este binevenit pe masa de Revelion. Formă pentru abundenţă, iar gust pentru modul în care ne vom petrecere noul an, aşa că ar fi bine să alegi fructele rotunde, dar dulci.
    În unele ţări cum ar fi Philipine, fructele trebuie să fie în număr de 13, considerat norocos în acea cultură. La noi, însă, se aleg cele mai frumoase 12 fructe rotunde, reprezentând cele 12 luni ale anului.

    Rodie


    Un fruct exotic, asociat cu sănătatea, fertilitatea şi abundenţa. Cel puţin asta spun turcii, atunci când adaugă în meniul de Sărbătoare şi rodia. Culoarea roşie pentru fertilitate şi puterea vieţii, seminţele rotunde pentru prosperitate – simple sau în diverse combinaţii, nu contează! Rodiile sunt un “must have” pe lista de Revelion!

    Legume verzi şi boabe în tot felul de combinaţii

    Textura legumelor verzi se aseamănă monedelor, iar lintea, fasolea, năutul sau alte cereale asemenatoare aminesc tot de bani, dar prin forma lor. Italienii, în special, sunt cei care nu uită ca la masa de Revelion să pregătească şi linte verde cu cârnăciori, în vreme ce ungurii mizează şi ei pe linte, dar sub formă de supă.

    Cele 12 boabe de struguri

    La miezul nopţii, pentru a afla cum îţi va merge în anul ce tocmai bate la uşă, e bine să mănânci 12 boabe de struguri. O spun mexicanii, dar şi noi avem aceeaşi tradiţie. Gustul fiecărei boabe îţi indică cum va fi luna respectivă, dar alte variante susţin că, pentru fiecare bob de strugure trebuie să îţi pui o dorinţă.

    Ce e bine şi ce nu e bine să faci în noaptea de Revelion şi în prima zi a anului


    Am aflat câte ceva despre meniul culinar, dar au mai rămas destule tradiţii şi superstiţii legate de celelalte aspecte. Ai putea să le respecţi?

    -    E bine ca în noaptea dintre ani să fim fericiţi, să ne îmbrăţişăm şi să îi sărutăm pe cei dragi pentru a ne asigura că vom fi alături de ei şi vom avea o relaţie bună şi în noul an. Pe de altă parte, ţine minte că plânsul e strict interzis acum! Doar nu vrei să fii trist tot timpul anului viitor!

    -    Chiar dacă primele zile sunt libere, lucrează câteva ore în prima zi a anului pentru a te asigura că vei avea spor şi succes la locul de muncă.

    -    La miezul nopţii, toate geamurile şi uşile se deschid pentru a-i permite vechiului an să iasă şi noului an să intre în căminele noastre.

    -    Zgomotul este cel care alungă demonii, aşa că se folosesc pocnitori şi artificii. În templele budiste, de exemplu, la miezul nopţii bat 108 gonguri, pentru a elimina cele 108 de slăbiciuni specifice omului.

    -    Pasionalii italieni au un mod ceva mai inedit, dar şi mai periculos de a sărbători venirea noului an: aruncă pe geam toate lucrurile vechi sau de care nu mai au nevoie.

    -    Lasă treburile casnice pe mai târziu, întrucât nu e bine să spălăm (vase sau rufe) sau să măturăm în prima zi a anului. Altfel, se spune că ne vom despărţi de cineva.

    -    O altă modalitate de a atrage norocul şi bunăstarea, este aceea de a dormi cu un simbol al potcoavei sub pernă, după ce vii de la petrecerea de Revelion.

    -    În cazul în care ai stat cam prost la capitolul shopping anul ăsta, asigură-te că în noaptea dintre ani porţi haine noi. Acesta e semn că, la anul, vei cheltui destul de mult pe îmbrăcăminte nouă şi trendy.

    -    Copiii născuţi de Revelion sau în prima zi a anului se spune că sunt foarte norocoşi, aducând bunăstare şi pentru familia din care fac parte.

    -    Deşi nu e un lucru pe care să îl poţi controla prea mult, “tradiţia primului intrat în casă” are numeroase variante şi semnificaţii. Astfel, ar fi bine ca prima persoană care îţi va trece pragul în noul an să fie un bărbat brunet şi arătos. Dacă mai are la el şi o monedă de argint, un pic de pâine, o crenguţă verde, puţină sare sau un pic de cărbune, e clar! Îţi va merge din plin în noul an!
    Pe de altă parte, persoanele blonde şi femeile aduc ghinion, aşa că amână întâlnirile cu acestea.
     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro