Tabuleh

06.01.2009 7 comentarii
  1. Tabuleh (sau tabouleh, sau tabouli) este o mâncare arab-levantină. O explozie de arome, tabuleh are darul de a revigora organismul și prin afluxul de vitamine, și prin gustul puternic.

    Ingrediente:

    • 100 de grame de grâu integral (în mod normal se folosește bulgur, un amestec de mai multe soiuri de grâu)
    • 2 legături bune de pătrunjel verde
    • 2 legături de ceapă verde
    • 4 roșii mici
    • 1 castravete
    • 1 lingură de frunze de mentă (eu am folosit uscată, mi se pare mai puternică)
    • 1 lămâie
    • ulei extravirgin de măsline
    • sare, piper

    Grâul se ține 6-8 ore la înmuiat în multă apă rece (dacă vă place mai tare, puteți să-l lăsați mai puțin).

    Roșiile, ceapa și castravetele se taie cubulețe.

    Pătrunjelul și menta se toacă mărunt.

    Lămâia se stoarce, iar zeama se amestecă cu ulei extravirgin de măsline (în proporție de 2:1 în favoarea lămâii), cu sare și cu piper. Apoi toate ingredientele se amestecă. Et voila:

    E o salată foarte acră. Dacă aveți probleme cu stomacul sau pur și simplu nu vă place așa acru, puteți pune mai puțină zeamă de lămâie și ceva mai mult ulei. Poftă bună!

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • Mortyse

    Se poate taia din aciditate adaugand si putina miere.

    11.03.2009
  • exvpa

    Traiesc de ceva vreme printre arabi, si ei nu il fac asa. Probabil, cate bordeie atatea obiceiuri. Ei pun putina lamaie, si in afara de rosie nici o alta leguma. Ceapa lipseste cu desavarsire. Pun menta proaspata si un pic de coriandru. Un strop de miere amestecat cu ulei de masline. Prajesc in ulei de susan putin morcov ras foarte fin. Se amesteca tot cu Airan sau Laban (lapte acru foarte gras). E bun si foarte racoritor.

    25.02.2010
  • andrei crivat

    @exvpa - vorba ta, cate bordeie... eu stiu reteta de la un arab, din Arabia Saudita. Sigur, stiu ca nu pun ceapa, aia e o "inovatie" de-a mea. Menta insa... n-a zis omul, nu m-am gandit, dar incerc data viitoare. Nici miere n-am incercat :)

    26.02.2010
  • Oanita

    Sincer nu stiu cum e cu graul, dar dupa parerea mea bulgurul de buna calitate e secretul. Si exvpa are dreptate cateva frunze de menta si ai intrat in alta dimensiune. Inca un mic secret, apropos de rosii, folositi numai pulpa, e important trebuie sa fie tare si sa nu lase foarte multa zeama. Imi imaginez ca de aici provine indicatia cu rosiile mici.

    26.02.2010
  • carmen

    EU TRAIESC DE 15 ANI IN SIRIA DAR NAM VAZUT SAU AUZIT PE CINEVA SA PUNA MIERE SAU MORCOV SAU AIRAN LA TABOULI.

    02.07.2010
  • Gentiana

    Eu stiu, de la un turc din Izmir, o reteta asemanatoare, dar fara grau (sau bulgur) si cu un ardei iute bine tocat si strecurat subtil in toata nebunia asta de arome si culori!! O asezonam cu un piept de pui bine prajit in baie de ulei si servit totul cu paine libaneza, dar cum toti avem imaginatie bogata o putem combina dupa pfta inimii!

    17.08.2010
  • Raluca

    Puteti pune rodie in loc de lamaie. Iese foarte bun.

    05.02.2011
Autor: Andrei Crivăț