Tartă alsaciană cu mere
Ori de câte ori îmi amintesc de Franţa şi de apetisanta patiserie franţuzească, îmi zboară mintea automat şi inevitabil la o tartă cu fructe. Când eram în Franţa foloseam numai aluat de tartă gata preparat, cumpărat de la supermarket. Nu ştiu de ce mi se părea foarte complicat să îmi fac eu singură aluatul. Dar pentru că la noi nu găseşti oriunde şi oricând, am hotărât să fac o cantitate mai mare odată şi să o ţin în congelator pentru când îmi vine pofta de Franţa. E foarte foarte uşor şi tot secretul este ca toate ingredientele să rămână foarte reci în timpul preparării, cum de altfel ziceam în detaliu aici. Tarta asta alsaciană cu mere este foarte simplu de făcut odată ce aveţi aluatul şi e atât de gustoasă încât cu greu te abţii să nu o devorezi pe toată dintr-o dată. Pe cuvânt de cercetaş!
-
Ingrediente:
- 250 g aluat de tartă sfărâmicios (pâte brisée)
- 4 mere mari decojite şi tăiate felii
- 100 g zahăr
- 100 ml frişcă lichidă
- 100 lapte
- 2 ouă
- 1 linguriţă esenţă de vanilie
- Zahăr pudră pentru decor (opţional)
Rețetă
Se încinge cuptorul la 180° şi se unge bine cu unt forma de tartă.
Dacă aluatul este proaspăt făcut, se recomandă ţinut la frigider cel puţin 2h înainte de a-l întinde. Se presară nişte făină pe blatul de lucru şi se întinde uniform aluatul astfel încât să depaşească diametrul formei.Se aşează în formă şi se taie surplusul de aluat dacă depăşeşte marginile de sus. Se înţeapă aluatul ca să se coacă uniform, iar de jur împrejur se fixează un inel din staniol, ca să nu crească în exces, şi să îşi pătreze forma de tartă.
Merele tăiate în 8 se aşează de jur împrejur şi se presară cu zahăr. Se ţine la cuptor cca 30 min.
Inainte cu 5 minute de a scoate tarta din cuptor, bateţi ouăle cu 80g zahăr, apoi adăugaţi frişca, laptele şi esenţa de vanilie. Scoateţi tarta şi adăugaţi compoziţia de ouă. Reintroduceţi la cuptor pentru încă cca 35-40 min.
Când e gata...
...în casă va fi deja o mireasmă demenţială şi posibil să vă treziţi deja cu un vecin curios la uşă.
Opţional, dacă nu sunteţi la cură de slăbire, mai puteţi decora cu nişte zahăr pudră.
Iar dacă vecinul e suficient de simpatic, îl puteţi servi şi pe el cu o feliuţă ;)
Buna, o
Laura, de doua ori nu :) Se bat doar ouale cu zaharul pana obtii o compozitie cremoasa, si apoi adaugi frisca, laptele si vanilia si mai bati maxim 1 min. Am uitat sa amintesc ca inelul de staniol trebuie scos inainte sa se adauge compozitia lichida ;)
Si daca vecinul nu e suficient de simpatic, nu scoateti staniolul :)
Acest blog a fost nominalizat in topul celor mai bune bloguri populare ale anului 2010. E un top al popularitatii, votul facandu-se simplu, pe baza de sondaj! http://blogatu.ro/2011/01/sondaj-cel-mai-bun-blog-popular-din-romania-in-2010.html
Teo, multumesc! Eu am gasit un aluat de tarta foarte bun in hipermarketul Cora la sectiunea "semipreparate". L-am incercat deja cu o tarta tatin si a iesit delicioasa. Cred ca voi apela si de data asta tot la varianta cumparata, recunosc cu sinceritate ca urasc sa fac patee brisee.
cum sa fac sa primesc o felie? mor de pofta!!! :)
super misto arata, neaparat o sa o incerc, sper ca,chiar we asta :D
Pozele sunt tare apetisante! E un desert simplu, dar foarte elegant, felicitari!
ce bine arata si cred ca are un gust de te lingi pe degete si nu numai degetele cred ca lingi si tava. yamiii, yamiii...
Facut, placut! Usor de facut, apropo, iar efectul e de nota 10!
Eu nu ma prea impac cu frisca din comert. Ai vreo idee cu ce as putea sa o inlocuiesc? Nu de alta dar deja salivez pe tastatura si unica piedica sa o fac e tocmai frisca asta :D