Top 5 alimente contra colesterolului mărit

19.11.2015 0 comentarii

Considerat un factor de risc major în apariţia afecţiunilor cardiace, colesterolul mărit poate fi cu adevărat un pericol pentru sănătatea ta. Dacă te confrunţi şi tu cu această problemă, ar fi bine să ştii că alimentaţia îţi poate veni şi de această dată în ajutor.

  1. Colesterolul este o substanţă grasă produsă de ficat, ce ajută la formarea membranei celulare şi la secreţia anumitor hormoni. În sânge, există două tipuri de colesterol, de fapt două lipoproteine: LDL (colesterolul rău) şi HDL (colesterolul bun).

    În privinţa nivelului mărit de LDL, părerile specialiştilor sunt împărţite. În  vreme ce unii consideră că atât valoarea LDL, cât şi cea a HDL sunt importante şi trebuie menţinute în parametri normali, alţii susţin că doar un LDL mărit nu prezintă neapărat un risc sporit de afecţiuni cardiace.

    Aceştia din urmă susţin că mai important este procentul dintre HDL/colesterolul total (care nu trebuie să fie sub 24%), sau procentul de trigliceride/nivelul de HDL (care ar trebui să fie sub 2%).

    Indiferent de aceste teorii, introducerea anumitor alimente în dieta zilnică poate fi de bun augur. Iată mai jos lista celor 5 alimente anticolesterol.

    Fasole


    Fibrele solubile sunt secretul acestui aliment pentru că ele ajută la diminuarea considerabilă a colesterolului. S-a demonstrat, de exemplu, că o dietă bogată în diverse tipuri de fasole (fasole neagră în special, fasole roşie, năut etc.), poate reduce cu 10% colesterolul în mai puţin de 6 săptămâni.

    Prepară corespunzător fasolea (respectând de exemplu etapa de înmuiere) şi ţine minte că majoritatea substanţelor benefice se află în miezul bolului de fasole, nu în coaja lui.

    Ceai


    De plante sau ceai verde, cu gheaţă sau fierbinte, nu contează! Ceaiul este la fel de benefic împotriva colesterolului, susţin specialiştii. În cadrul unui studiu realizat la Human Research Center din Maryland, Statele Unite ale Americii, cercetătorii au demonstrat în mod clar că ceaiul reduce colesterolul rău, cel total, în vreme ce nu-l afectează negativ pe cel bun.

    Timp de 3 săptămâni, 16 persoane au primit fie ceai, fie o băutură placebo. La final, în cadrul grupului căruia i s-a administrat ceai, s-a înregistrat o reducere cu 10% a colesterolului rău şi cu 6% a colesterolului total.

    Se pare că flavonoidele din ceai reduc colesterolul, tensiunea arterială şi previn oxidarea LDL, proces care stă la baza formării plăgii de pe pereţii arterelor.

    Ceaiuri recunoscute împotriva colesterolului sunt de pătlagină, anghinare, cătină şi ceaiul verde.

    Somon


    Fie că alegi peşte proaspăt, fie că optezi pentru suplimente cu ulei de peşte, fie că le combini, beneficiile nu vor întârzia să apară.
    Acizii graşi Omega 3 din peşte, în special din peştele gras îmbunătăţesc nivelul de colesterol bun, îl scad pe cel rău LDL şi diminuează totodată nivelul de trigliceride.

    Aşadar, mănâncă peşte de cel puţin 2-3 ori pe săptămână şi alege cu precădere somon, ton, sardine sau macrou.

    O altă variantă la fel de bună, mai ales dacă valoarea colesterolului rău este destul de mare, ar fi şi suplimentele cu ulei de peşte.

    Nuci

    Bineînţeles, nu opta pentru cele prăjite şi sărate peste măsură. De asemenea, lasă nucile deoparte dacă eşti alergic. În afara acestor două situaţii, nucile sunt cu adevărat benefice şi împotriva colesterolului.

    Bogate în proteine, fibre, vitamine, antioxidanţi şi grăsimi mononesaturate, consumul a 30 g de anumite nuci pe zi (migdale, nuci, alune de pădure, nuci pecan) scade considerabil riscul afecţiunilor cardiace.

    În plus, specialiştii susţin că consumul a 60 g de nuci pe zi scade colesterolul rău cu până la 5%.

    Usturoi

    Poate cel mai consumat, dar şi cel mai controversat aliment contra colesterolului este usturoiul. Studiile în ceea ce-l priveşte sunt contradictorii: la începutul anilor ’90 se ştia că usturoiul poate reduce colesterolul cu 9-12 %, iar în anii 2000 că îl diminuează cu doar 4-6%.

    Un lucru e sigur: alicina, compusul bogat în sulf din usturoi este mult mai puternic când usturoiul este crud, negătit şi nu poate da efecte adverse, decât cel mult, tulburări gastrointestinale. Poţi opta, însă, pentru varianta capsulelor, mult mai convenabile din acest punct de vedere.

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro