Top 5 remedii pentru mahmureală

Nicio petrecere fără băuturi alcoolice, însă nu ar trebui să uităm nici de mahmureală! Starea aceea de rău, din dimineaţa următoare consumului de alcool nu este nici pe departe una uşor de suportat, aşa că ar trebui să ştim atât cum putem preveni, cât şi cum putem trata simptomele aferente.
-
Cantitatea, tipul de alcool, dar şi sănătatea ficatului nostru, cât de uşor şi repede procesează alcoolul – de toate acestea depinde cât de mahmuri suntem a doua zi.
Potrivit specialiştilor, cele mai periculoase băuturi alcoolice atunci când vine vorba de mahmureală sunt: cognacul, vinul roşu, romul, whiskyul şi vinul alb.
Cum poţi preveni mahmureala?
Bineînţeles, cât şi cum consumi alcool e cel mai important. Aşadar, asigură-te că ai mâncat înainte, de preferinţă preparate bogate în grăsimi, proteine şi carbohidraţi.
Apă înainte, în timpul şi după consumul de alcool este, de asemenea, o idee bună. Nu puţini sunt cei care îşi comandă “ o bere şi un pahar de apă” tocmai pentru a reduce la mininum riscul simptomelor neplăcute.
De asemenea, încearcă să nu asociezi alcoolul cu alte vicii precum fumatul. Studiile arată că, combinate, acestea dau reacţii mult mai agresive.
Bineînţeles, cantitatea e primordială, aşa că nu face excese!
Remedii eficiente contra mahmurelii
Dacă te-a luat valul şi nu ai reuşit să respecţi regulile de mai sus sau organismul tău nu este atât de puternic cum te-ai fi aşteptat, trebuie să încerci să îţi tratezi mahmureala cât mai repede.
Nu de alta, dar simptomele ei pot fi atât fizice (greaţă, vărsături, dureri de cap, ameţeală), cât şi psihice (iritabilitate, nervozitate şi chiar depresie).
Ghimbir
O plantă-condiment ce câştigă şi la noi din ce în ce mai multă popularitate. Rădăcina de ghimbir este excelentă contra senzaţiei de greaţă şi pentru sistemul digestiv, în general. Vei ameliora astfel, constipaţia, balonarea, indigestia şi chiar vărsăturile.
Sub formă de ceai sau capsule, ghimbirul îşi va face de fiecare dată treaba. Ai grijă, însă, să nu exagerezi cu cantitatea folosită şi să mănânci ceva uşor înainte.
Sparanghel
Un studiu publicat în revista Journal of Food Science a demonstrat că amino acizii din această legume ajută ficatul să descompună mai repede alcoolul. Pe lângă prevenirea mahmurelii, funcţiile sparanghelului ajută şi la tratarea acesteia, aşa că asigură-te că îl ai în casă după o noapte de pomină.
Cafea şi o aspirină
Una dintre cele mai eficiente combinaţii, se pare, cafeaua şi aspirina acţionează excellent împotriva compuşilor din alcool. Cu toate astea, nu trebuie să exagerezi, întrucât cafeaua te poate deshidrata.
Ouă
E drept că în dimineaţa următoare, numai la mâncare nu-ţi stă gândul, însă înfometarea îţi va înrăutăţi simptomele. Ouăle au proprietatea de a anihila toxinele, fiind totodată o sursă importantă de vitaminele din complexul B, vitamine ce reduc considerabil efectele mahmurelii. Dacă le mai asociezi şi cu câţiva castraveţi muraţi, efectul e aproape garantat.
Banane
Cum alcoolul te deshidratează considerabil, eliminând din organism şi minerale importante, precum potasiul, a doua zi trebuie să lucrezi în a acoperi aceste deficite. Nivelurile de potasiu scăzute sunt asociate cu tensiune arterială crescută, dureri de muşchi, oboseală. Consumă o banană pentru a-ţi reveni mai uşor.
