Tort de ciocolată

Ce poate fi mai potrivit pentru ocaziile speciale decât un delicios tort de ciocolată? Încearcă varianta noastră cu blat însiropat, bucăţi de nucă şi fructe.
-
Ingrediente
Pentru blat
4 ouă
8 linguri ulei
8 linguri zahăr
7 linguri făină + 2 linguri cacao
2 linguri esenţă de rom
4 linguri nucă măcinată
1 pliculeţ amoniu pentru prăjituri
zeamă de lămâie
Pentru sirop:
sirop de ananas
sau
1 cană zahăr + 1 cană apă
1 linguriţă esenţă de rom
Pentru crema de ciocolată:
150 g unt
4 linguri zahăr farin
2 gălbenuşuri
150 g ciocolată
3 linguri lapte
½ lingură cafea
bucăţi de ananas, stafide, merişoare, bucăţele de nucă tăiată mai gros
Mod de preparare
Separă albuşurile de gălbenuşuri, fiecare într-un bol mai mare.
Unge vasul în care vei pune albuşurile cu o feliuţă de lămâie, bate albuşurile spumă, după care începe să încorporezi cele 8 linguri de zahăr, treptat.
În acelaşi timp, în vasul cu gălbenuşuri, adaugă un vârf de cuţit de sare şi freacă cu 8 linguri de ulei, adăugate tot treptat.
Când sunt gata cele două compoziţii, toarnă gălbenuşurile peste albuşuri şi începe să pui făina în ploaie: 7 linguri, iar la final, 2 linguri de cacao.
Stinge într-o ceşcuţă 1 pliculeţ amoniu pentru prăjituri cu 2-3 linguri zeamă de lămâie, dizolvă bine şi toarnă peste aluat.
Apoi, încorporează aici 4 linguri de nucă măcinată şi 2 linguri de esenţă de rom.
Tapetează cu hârtie de copt o tavă de tort, toarnă aluatul şi dă-l la cuptor pentru aproximativ 25 de minute.
Scoate şi lasă-l să se răcească, după care taie-l pe lung, în două sau trei părţi, în funcţie de cât de mult a crescut.
Când este rece, însiropează fiecare parte cu sucul de la ananas sau cu un sirop preparat astfel: pune pe foc 1 cană de zahăr, 1 cană de apă şi o linguriţă de esenţă de rom. Lasă-l până se leagă, aproximativ 5 minute. Însiropează tortul cu acest lichid rece.
Prepară crema de ciocolată astfel: freacă untul foarte bine până devine ca o spumă. Încorporează zahărul, gălbenuşurile şi amestecă bine până devine omogen, iar zahărul s-a topit. Adaugă apoi ciocolata (topită în prealabil în 3 linguri de lapte) şi cafeaua lichidă.
Amestecă bine şi lasă la rece.
Pune pe un platou prima parte de blat însiropat, adaugă crema de ciocolată, iar peste bucăţi de nucă coaptă şi tăiată, stafide, bucăţi de ananas stoarse bine, merişoare, după preferinţă. Pune al doilea strat de blat, însiropat şi el şi procedează la fel.
Înveleşte ultima parte de blat în crema de ciocolată.
