Tradiţii şi superstiţii de Sânziene

24.06.2016 0 comentarii

Atunci când sărbătorile religioase se împletesc cu cele păgâne, oamenii extrag din ambele cele mai importante semnificaţii şi se străduiesc să păstreze încă vii obiceiurile ce au dăinuit atâţia ani.

  1. Noaptea de 23 spre 24 iunie este una magică, spune tradiţia populară, şi asta pentru că atunci marcăm Sânzienele sau Drăgaica, o sărbătoare păgână ce anunţă începutul verii. De altfel, se crede că originea Sânzienelor ar fi una geto-dacică, închinată soarelui.

    La fel de adevărat, însă, este că în aceeaşi zi credincioşii prăznuiesc Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Mântuitorului Iisus Hristos, o figură marcantă în religia creştin ortodoxă.

    Multe dintre obiceiurile asociate Sânzienelor aveau loc în preajma solstiţiului de vară, 21 iunie, însă cu timpul oamenii le-au mutat pe 24 iunie, odată cu sărbătoarea religioasă.

    Sânzienele sau Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul – dezlegare la peşte şi momentul târgurilor culinare şi al celor de peţit


    Încă din trecut, se obişnuia ca în preajma acestei zile să aibă loc numeroase târguri sau bâlciuri, peste tot în ţară.

    Cu specific matrimonial sau culinar, acestea atrăgeau numeroşi participanţi. Dacă primele s-au păstrat doar în unele zone din mediul rural (aşa numitele târguri de peţit sau târguri de fete), cele culinare s-au extins, desfăşurându-se şi astăzi.

    Prăjituri tradiţionale, produse apicole, brânzeturi, dulceţuri, turte, preparate din peşte, dar şi standuri cu obiecte handmade, de ceramică, iconari, cioplitori în lemn sau chiar ateliere de creativitate – toate pot fi de găsit la târgurile de Sânziene.

    Chiar dacă în Postul Sfinţilor Petru şi Pavel, în data de 24 iunie avem dezlegare la peşte, aşa că acum putem savura tot felul de preparate specifice.

    Care sunt cele mai cunoscute obiceiuri şi superstiţii de Sânziene?

    Fie că le respectăm sau nu, tot e bine să cunoaştem tradiţiile asociate unei sărbători atât de importante. Unele fac referire la vreme sau recolte, altele la bunăstarea noastră, însă toate reprezintă o parte a moştenirii populare, transmisă din generaţie în generaţie.

    -    Sărbătoarea Sânzienelor: momentul în care dorinţele se pot împlini

    Nu puţini sunt cei care cred că atât în noaptea de 23 spre 24 iunie, cât şi la solstiţiul de vară, pe 21 iunie, dorinţele sunt mult mai uşor de împlinit. Se pare că puterea Soarelui, a florilor de sânziene, dar şi credinţa oamenilor este acum mult mai puternică.

    Tot ce trebuie să faci este să respecţi această zi şi să porţi cu tine florile de sânziană.

    -    Sânzienele: asociate cu Sfintele sau Frumoasele, făpturi cunoscute în credinţa popular românească

    Aşa cum Ielele sunt personajele negative, la fel Sânzienele sunt cunoscute ca zâne bune  (numite şi Sfinte sau Frumoase) ce îi ajută pe oameni să îşi găsească jumătatea, să fie mai sănătoşi, mai bogaţi sau mai fertili. Tocmai de aceea, există atât de multe obiceiuri asociate cu căsătoria sau cu potenţarea fertilităţii.

    -    Florile de Sânziene: magice şi tămăduitoare în aceste zile, dar nu numai


    Aproape în orice tradiţie specifică vom regăsi florile de sânziană. La ferestrele caselor pentru belşug, sub pernă pentru ca fetele să îşi afle ursitul, purtate pe cap pentru a înlesni împlinirea dorinţelor, purtate peste brâu pentru a asigura fertilitatea – peste tot aceste flori capătă proprietăţi magice.

    Pe lângă aceste obiceiuri, însă, floarea de sânziană folosită în diverse feluri (ceaiuri, extract, comprese, tincturi) este benefică în afecţiunile sistemului hormonal, în cele ale rinichilor sau ficatului, ameliorând totodată şi insomnia.

    -    Obiceiuri asociate fertilităţii şi aflării ursitului


    Dacă doreşti să îţi afli ursitul, tot ce trebuie să faci este să aşezi o floare de sânziană sub pernă, în noaptea de 23 spre 24 iunie. Cel puţin, asta spune tradiţia.

    În plus, pentru a afla dacă se vor căsători în anul ce urmează, tinerii din mediul rural aruncă pe case coroniţe din sânziene. Dacă aceasta rămâne pe casă, e semn că va avea loc o căsătorie, în caz contrar înseamnă că dragostea se lăsă aşteptată. O altă plantă folosită în aceste ritualuri de dragoste mai este şi verbina, culeasă în noaptea de Sânziene.

    De altfel, pentru a fi mai atrăgătoare, fetele obişnuiau să îşi prindă în păr flori de sânziene, iar femeile care doreau să rămână însărcinate aveau la dispoziţie o altă practică comună.

    Acestea credeau că, dacă adună roua de pe florile de sânziene dimineaţa, devreme şi îşi spală chipul şi trupul cu aceasta, vor rămâne însărcinate mai repede.

    -    Tradiţii şi superstiţii importante – cum atragi bunăstarea de partea ta


    În primul rând, este foarte important să respecţi însemnătatea sărbătorii, să nu speli şi să nu lucrezi pe 24 iunie.

    Apoi, florile de sânziană, culese de pe câmp în noaptea de 23 spre 24 iunie şi sfinţite la biserică trebuie făcute cununi şi păstrate în casă la icoane pentru a fi mai sănătos tot anul şi pentru a îndepărta spiritele rele.

    Pe lângă sânziene, o altă plantă mistică folosită acum este şi socul. Despre soc se spune că atrage duhuri bune, care îi apără pe oameni. Astfel, turtele din flori de soc ne asigură sănătatea, iar crenguţele din aceeaşi plantă, atârnate la icoane, ferestre sau uşi alungă necazurile, bolile şi spiritele rele.

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro