Triphala – mixul ayurvedic ce scade colesterolul şi îmbunătăţeşte digestia

26.01.2017 0 comentarii

Indienii obişnuiesc să consume triphala zilnic, iar asta nu e de mirare dacă aflăm beneficiile acestui mix ayurvedic. In cazul în care vrei şi tu să îl încerci, citeşte mai jos ce este şi cum ne poate fi el benefic.

  1. Triphala – combinaţia câştigătoare a trei plante ayurvedice: amla, harad şi baheda

    Triphala se găseşte şi la noi sub formă de capsule sau pudră. Aceasta conţine de fapt trei plante care, amestecate, ajută la buna funcţionare a întregului organism. Cu toate astea, ţine minte că triphala nu înlocuieşte consultul medicului specialist, atunci când este cazul, şi o dietă echilibrată şi corespunzătoare.

    Iată care ar fi principalele caracteristici ale fiecărei dintre plantele acestui trio.

    Hartaki (harad sau Terminalia chebula- denumirea ştiinţifică, ce poate apărea pe prospectele suplimentelor alimentare) acţionează ca un lubrifiant la nivelul stomacului, ameliorând constipaţia şi reducând riscul de hernie, fistule sau fisuri anale. În plus, el are proprietăţi anti bacteriene, anti-fungice şi anti-parazitice.

    Aşadar, în tehnica ayurveda, orice problemă de acest fel, plus diaree, probleme ale ficatului sau chiar infecţiile pot fi ameliorate cu ajutorul acestei plante.

    Amlaki (amla sau Phyllanthus emblica) reduce inflamaţia, inclusiv la nivelul colonului, fiind de asemenea un laxativ uşor, fără reacţii adverse. Constipaţia, diareea, ulcerul sau alte infecţii sunt alte condiţii care pot fi îmbunătăţite prin administrarea de amla.

    Bhibitaki (baheda sau Terminalia bellirica)
    ajută la închiderea rănilor sau la ameliorarea iritaţiilor de la nivelul pielii. E benefic în astm, răceli, tuse, fiind deseori folosit şi împotriva indigestiei.

    Care sunt beneficiile pudrei Triphala?

    Bineînţeles, combinate, aceste trei plante devin încă şi mai puternice. În Ayurveda se consideră că ele acţionează la nivelul celor trei dosha, echilibrând tot organismul.

    Tratează constipaţia

    Cum toate cele trei amestecuri acţionează pozitiv la nivelul aparatului digestiv, triphala ajută la tratarea constipaţiei. În cazul în care foloseşti capsule, urmează indicaţiile de pe flacon. În ceea ce priveşte pudra, însă, poţi lua 2 linguriţe de triphala, în 200 ml de apă călduţă. Amestecă şi consumă seara, înainte de culcare, fără a mai mânca ceva după.

    Se pare că triphala nu dă dependenţă, nefiind un laxativ puternic. Nu îţi dă crampe sau dureri, dar nu ar trebui administrat pe o perioadă lungă de timp pentru că îşi poate pierde din eficienţă.

    Scade colesterolul, reducând şi riscul bolilor de inimă

    Cea mai importantă în acest context ar fi Baheda. Administrată pe o anumită perioadă de timp, aceasta creşte concentraţia de ulei oleic şi uleiuri linoleice! Acestea reduc riscul de boli cardiovasculare, scăzând colesterolul rău şi crescându-l pe cel bun.

    Ne ajută să scăpăm de surplusul de greutate

    Dacă ţii o dietă, faci sport şi vrei să slăbeşti, gândeşte-te să încorporezi în alimentaţia zilnică şi triphala. Ea ajută în curele de slăbit, îmbunătăţind digestia şi detoxifierea. Astfel, organismul va lucra mai bine, asimilând substanţele nutritive din alimentaţie şi arzând depozitele de grăsime. În plus, tu te vei simţi sătul mai mult timp, neexistând riscul unei supra alimentari. 

    Triphala ne creşte imunitatea

    Având proprietăţi antibacteriene, antiinflamatorii şi antifungice, triphala ne stimulează şi sistemul imunitar. În acest caz, poate ar fi indicat să îl consumi sub formă de ceai. Adaugă ½ linguriţă de pudră de triphala într-o cană cu apă fierbinte. Amestecă şi las-o să se mai răcească un pic. Triphala conţine 5 dintre cele 6 gusturi recunoscute în Ayurveda, ceea ce îl face cu atât mai eficient. Chiar dacă ţi se va părea ciudat la început, ţine minte că exact acesta, gustul, este elementul cheie. Se pare că, cu cât organismul devine mai echilibrat, gustul ţi se va părea mai plăcut, evoluând spre dulce.

    Îmbunătăţeşte funcţionarea întregului organism

    Sănătatea începe în sistemul digestiv, spune un proverb, iar asta se demonstrează şi în cazul consumului de triphala. Cum acest mix vindecă stomacul şi sistemul digestiv, întreg organismul începe, treptat, să funcţioneze altfel. Mineralele şi vitaminele sunt absorbite mai bine, sistemul endocrin se echilibrează şi el, iar infecţiile şi bacteriile se reduc. Aşadar, totul începe să funcţioneze mai eficient.

    Precauţii


    Administrat în dozele recomandate şi nu pentru foarte mult timp, triphala nu ar trebui să dea reacţii adverse. Totuşi, atunci când o administrezi pentru detoxifiere sau constipaţie, pot exista probleme digestive, diaree, dureri de cap, iritaţii, greaţă. În acest caz, scade doza şi revino treptat.

    Femeile însărcinate şi persoanele care iau medicamente pentru subţierea sângelui nu ar trebui să consume triphala.

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro