Tzatziki

11.08.2008 3 comentarii
  1. Tzatziki este un aperitiv grecesc, foarte popular în toată lumea. E foarte ușor de făcut, și se folosește de minune ca aperitiv dar și ca sos pentru anumite mâncăruri. Durează maxim 20 de minute. Ingredientele de mai jos sunt pentru o porție care ajunge la 4 oameni, dar puteți dubla cantitățile, întrucât tzatziki e foarte bun și a doua zi. Aveți nevoie de:

    • 500 grame iaurt gros, natural
    • 4 castraveți mici, de salată
    • 2 căpățâni de usturoi
    • 1 linguriță de frunze de mentă
    • 1 linguriță de oțet de vin alb
    • 2 lingurițe de ulei extravirgin de măsline
    • sare
    • piper

    Castraveții se taie foarte mărunt, se presară cu sare (nu foarte multă, doar cât să le dea gust) și se lasă la zvântat câteva minute, pe hârtie absorbantă. Usturoiul se zdrobește, iar frunzele de mentă se taie mărunt. (din motive tehnice, pozele nu sunt din toate etapele, ca de obicei - click pentru mărire)

     


    Apoi într-un castron turnăm iaurtul, punem castraveții tăiați și usturoiul zdrobit și amestecăm. Pe măsură ce amestecăm, punem uleiul de măsline, oțetul și frunzele de mentă. Se amestecă bine, până se omogenizează, se pune sare și piper proaspăt măcinat după gust și se lasă la frigider minim 30 de minute înainte de a-l servi. Se poate mânca pe post de aperitiv (pe pâine ori lipie) sau ca sos pentru mâncăruri grecești ca souvlakia sau gyros, sau chiar peste cartofi prăjiți.

    La final, arată cam așa (sursă foto)

     


    Poftă bună!

     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • Souvlakia

    [...] 500 gr tzatziki [...]

    11.08.2008
  • Cristian Boerean

    Eu fac varianta cipriota (chestiune de obisnuinta :) ) ...in loc de otet pun zeama de lamaie si, pe langa menta-intotdeauna uscata - mai pun si putin marar. Cum spui si tu, merge cu toate felurile de frigarui grecesti (souvla, souvlakia, shiefatlia) si daca mai pui pe masa si cateva ramuri de telina murate, cu tot cu frunze .....

    22.08.2008
  • ebucataria.ro

    dle. Boerean, in primul rand sunt mandru ca ne vizitati. :) In al doilea rand, trebuie sa stiti ca de cand am mancat shieftalia, preparata de dvs. la Gilau, la concurs, astept o zi in care sa ma incumet sa fac si eu. :)

    23.08.2008
Autor: Andrei Crivăț