Un fel de pui teriyaki cu cartofi la cuptor

08.11.2008 1 comentarii
  1.  La origine, teriyaki este o metodă japoneză de a găti carnea sau legumele și presupune că, în timp ce mâncarea este pe grătar sau pe rotisor, se stropește cu un sos numit tare. Tradițional, tare se face din sos de soia, rachiu (sake) sau vin (mirin) de orez și zahăr sau miere. Toate acestea se amestecă și se fierb până se obține grosimea dorită. Uneori se adaugă și ghimbir. Pentru că noi n-am avut la dispoziție sake sau mirin, am imaginat un altfel de tare, ușor de făcut și cu ingrediente la îndemână, pe care nu l-am mai fiert. L-am folosit la pui de această dată, iar alte dăți l-am folosit la carne de porc. Rețeta ne-a fost "suflată" de un prieten iubitor de rețete asiatice: Mordechai

    Ingrediente pentru pui:

    • 1 kg piept de pui fără piele și fără os, congelat (nu se decongelează)
    • 30 ml sos de soia
    • 60 ml vin roșu demisec sau demidulce
    • zahăr
    • ghimbir

    Ingrediente pentru garnitură

    • cartofi
    • ulei extravirgin de măsline
    • oțet balsamic
    • rozmarin
    • sare
    • piper

    Începem cu cartofii, care se taie în sferturi, apoi se amestecă, într-un bol, cu puțin ulei de măsline, puțin oțet balsamic, sare, piper și rozmarin.

    Apoi, într-o tavă întindem o folie de aluminiu, peste care punem cartofii, pecare îi stropim cu zeama ce rămâne în bol. După care îi băgăm la cuptor, care trebuie să fie bine încins dinainte. Se lasă 25-30 de minute să se coacă, la foc mediu (desigur, depinde și de cum coace cuptorul respectiv. Ca să vedem daca sunt făcuți, îi verificăm cu o scobitoare. Când sunt suficient de moi, se scot)

    În timp ce se coc cartofii, tăiem puiul congelat în fâșii cât mai subțiri și cât mai lungi, scoțînd cu atenție cartilagiile și venele.

    Apoi, punem la încins o tigaie teflonată sau (de preferat) o tigaie grill, unsă un pic cu ulei de măsline. Când tigaia s-a încins foarte bine, punem fâșiile de pui și le lăsăm să se rumenească, la foc mediu spre mic.

    Când s-au rumenit dăm focul un pic mai tare și le stropim cu un sos care se face în felul următor: într-o cană, punem o parte sos de soia și 2 părți vin roșu demisec sau demidulce, o linguriță rasă de zahăr sau miere și (eventual) ghimbir ras sau măcinat, cât o nucă, după care se amestecă bine. Apoi, turnăm câte o lingură peste puiul rumenit și amestecăm bine (și repede, că se evaporă) bucățile de pui în sos. După care punem iarăși o lingură și amestecăm, până se termină sosul.

    Între timp probabil că s-au făcut și cartofii (atenție să nu se ardă, totuși). La final, arată cam așa:

    Poftă bună!

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • Pauz? scurt?

    [...] o mic? pauz? de ce m?n

    08.11.2008
Autor: Andrei Crivăț