Varza – mai mult decât un aliment

03.03.2010 0 comentarii
  1. de Sigina Pop

    Despre mâncăruri, cure şi diete cu varză s-a tot vorbit şi, în general, se cam ştiu lucruri despre acestea. Aş insista acum doar pe aplicabilitatea sa terapeutică. Varza conţine atât vitamine, în special A, complexul de B-uri, vitamina C şi E cât şi felurite minerale. Are proprietăţi antiseptice, cicatrizante, antiinflamatorii, favorizează oxigenarea celulară, absoarbe toxinele.

    Cea mai cunoscută metodă de tratament este cataplasma. Se iau 3-4 frunze verzi, de la exteriorul căpăţânii - să conţină clorofilă – se şterg de praf cu o cârpă umedă, se îndepărtează nervura groasă din mijlocul frunzei cu cuţitul, apoi se „şifonează” în mâini, una câte una, până au un aspect „zdrenţuit”. Astfel pot elibera sucul cu toate proprietăţile sale. Cele 3-4 frunze se pun una peste alta pe piele, pe toată zona afectată, pe diverse tipuri de inflamaţii (înţepături, flebite etc), nevralgii, febră, gută, varice, furuncule, diverse dureri, răni etc. Se aplică pe locul în care este nevoie şi se fixează cu o faşă.

    Eu am folosit cataplasmele cu varză la înţepături de insecte (s-au retras de la o zi la alta de tot), dureri de cap, febră, tăieturi şi când învăţam în sesiune, aplicate pe frunte, pentru o concentrare mai bună.

    Bineînţeles, nu aceasta este unica întrebuinţare, însă e cea mai răspândită.
printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro