Vitamina A – beneficii, surse naturale şi contraindicaţii

03.09.2018 0 comentarii

Optăm deseori pentru un supliment cu multivitamine sau pentru un anumit aliment fiindcă ne furnizează doza optimă dintr-o anumită substanţă benefică sănătăţii noastre.

  1. Dintre acestea, vitamina A este una dintre cele mai importante organismului nostru. Citeşte mai jos care sunt beneficiile consumului de alimente sau suplimente cu vitamina A, din ce surse şi în ce cantitate ar trebui să o consumăm şi, nu în ultimul rând, ce contraindicaţii există în acest context.

    Ce este vitamina A?

    Vitamina A este un grup de compuşi prezenţi în mod natural în alimente. Din acest punct de vedere, se diferenţiază două categorii: vitamina A preformată, regăsită în produsele de origine animală  şi carotenoizii, adică vitamina A din anumite fructe şi legume.

    Care este doza optimă de vitamina A în fiecare zi?

    Dozele recomandate diferă în funcţie de vârstă, sex sau alte situaţii, cum ar fi alăptarea sau unele afecţiuni mai grave.

    Totuşi, în linii mari, doza zilnică recomandată de vitamina A preformată pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 19 şi +50 de ani este de 3000 IU pentru bărbaţi şi 2333 IU în cazul femeilor.

    Ori de câte ori doreşti să creşti această doză sau ai suspiciuni în privinţa administrării vitaminei A, ar fi bine să te consulţi cu un medic.

    Care sunt beneficiile vitaminei A?


    O cantitate suficientă şi recomandată de vitamina A ne asigură buna funcţionare a întregului organism. Specialiştii au evidenţiat câteva beneficii particulare ce rezultă în urma administrării acestei substanţe:

    1). Îmbunătăţeşte vederea şi scade riscul afecţiunilor oculare

    Slăbirea vederii pe timp de noapte se numără printre primele “simptome” ale deficienţei de vitamina A. În plus, o alimentaţie din care vitamina A nu lipseşte scade cu mult riscul dezvoltării afecţiunilor oculare mai grave, care ar putea duce chiar la orbire.

    2). Întăreşte sistemul imunitar

    Un beneficiu nu foarte amintit, dar vitamina A ne ajută să luptăm mai eficient împotriva infecţiilor, susţinând totodată întreg sistemul imunitar. De la aspectul, dar şi sănătatea pielii până la producerea limfocitelor ce au rol de protecţie în acest sens, vitamina A creşte considerabil imunitatea organismului.

    3). Ne protejează pielea şi reduce riscul unor afecţiuni ale pielii mult mai severe

    Pe lângă rolul de a proteja pielea de efectele nocive ale soarelui sau ale poluării, se pare că vitamina A ar putea preveni sau chiar reduce manifestările unor boli mai grave, cum ar fi acneea sau psoriazisul.

    4). Încetineşte procesul de îmbătrânire

    Vitamina A ajută la formarea unei cantităţi  mai mari de colagen, benefic atât în prevenirea şi atenuarea ridurilor, cât şi pentru încetinirea procesului de îmbătrânire. Aşadar, o piele, un ten mai luminos sau un păr mai bogat şi mai sănătos tot cu vitamina A se obţin.

    5). Ajută la buna funcţionare a întregului organism


    De la un nivel optim de fier în corp până la sănătatea organelor reproducătoare, vitamina A îşi are rolul ei. Sănătatea psihologică, dezvoltarea fătului în uter sau chiar reducerea riscului anumitor tipuri de cancer – toate sunt aspecte corelate într-o anumită măsură cu administrarea de vitamina A.

    Din ce surse ar trebui să consumăm vitamina A?


    Bineînţeles, dozele naturale sunt de preferat celor sintetice. În cazuri particulare, însă, suplimentele naturale cu vitamina A sunt şi ele o sursă importantă şi benefică.

    Printre cele mai bogate alimente în vitamina A se regăsesc cartoful dulce (gătit), morcovul (gătit), legume cu frunze verzi, dovleacul (gătit), caisele uscate, pepenele galben, ardeiul gras roşu, peştele, mango sau alte fructe exotice, ulei din ficat de cod, ficatul de curcan sau vită, lapte, busuioc uscat, roşii, mazăre, piersici etc.


    Contraindicaţii şi precauţii


    Administrat în dozele recomandate, cu acordul şi sub supravegherea unui medic specialist, vitamina A nu ar trebui să dăuneze în niciun fel.

    Totuşi, există anumite situaţii care necesită prudenţă.

    Deşi vitamina A este benefică administrată încă din timpul sarcinii, doze mai mari, administrate fără supravegherea medicului specialist, ar putea duce la malformaţii ale fătului.

    În plus, vitamina A este depozitată în ficat aşa că ar trebui să fii foarte precaut atunci când iei doze mai mari din această substanţă, mai ales pe perioade mai lungi. Afecţiuni ale ficatului, dureri de încheieturi sau alte probleme ale sistemului sos sunt doar câteva dintre problemele ce pot apărea.

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro