Vitamina B12 – beneficii, surse naturale şi contraindicaţii

05.09.2016 0 comentarii

Ai auzit deseori până acum cât de importantă este vitamina B12 pentru organismul nostru? Ei bine, da, cianocobalamina sau “vitamina roşie”, cum i se mai spune, are numeroase beneficii pentru sănătate.

  1. Tocmai de aceea, citeşte în rândurile următoare câteva informaţii de bază despre această vitamină: care sunt simptomele deficienţei, dar şi a excesului de vitamina B12, beneficiile ei, dozele recomandate, sursele naturale, dar şi precauţiile de care ar fi bine să ţinem seama.

    Simptomele deficienţei de vitamina B12


    În primul rând, ar fi de menţionat că diagnosticarea este greoaie şi, uneori, neconcludentă. Pe lângă faptul că simptomele sunt comune şi pot fi confundate cu ale altor afecţiuni, există studii care arată că 50% dintre pacienţii cu afecţiuni relaţionate cu deficienţa de vitamina B12 au prezentat valori normale ale acesteia, la testele de sânge, fiind necesare, de fapt, investigaţii superioare şi ceva mai complexe.

    Totuşi, în linii mari, iată care sunt cele mai comune simptome întâlnite la pacienţii cu deficienţă de vitamina B12:

    -    Oboseală cronică, depresie, stres cronic, anxietate
    -    Dureri de muşchi, de articulaţii şi slăbiciune resimţită la nivelul întregului corp
    -    Dificultăţi în a respira
    -    Incapacitatea de a te concentra, memorie slăbită, ameţeală
    -    Tulburări cardiace
    -    Probleme la nivelul gingiilor
    -    Tulburări digestive cum ar fi crampe abdominale, diaree, greaţă.

    Riscurile excesului de vitamina B12


    Pentru că este solubilă în apă, excesul de vitamina B12 este uşor eliminat de organism prin urină. Aşadar, rareori se întâmplă să persiste în corp un astfel de exces, mai ales dacă ne limităm la dozele recomandate.

    Totuşi, în cazuri izolate şi, bineînţeles, atunci când avem de-a face cu o supradozare, vitamina B12 creşte riscul crizelor de astm bronşic şi a dezvoltării celulelor canceroase.

    Care sunt dozele recomandate?


    În cazul vitaminei B12, este foarte important să înţelegem că, deşi nu avem nevoie de o doză foarte mare, trebuie ca aceasta să existe în fiecare zi.

    Aşadar, în linii generale, adolescenţii şi adulţii au nevoie de 2.4 micrograme.

    Femeile însărcinate şi cele care alăptează necesită o doză un pic mai mare, şi anume 2.6 mcg, respectiv 2.8 mcg.

    Copiii cu vârsta cuprinsă între 1-3 ani: 0.9 mcg, copiii între 4-8 ani: 1.2 mg, iar copiii cu vârsta între 9 şi 13 ani, 1.8 mcg.

    Beneficiile vitaminei B12


    Fiind o vitamină atât de complexă, vitamina B12 ajută întreg organismul, însă cele mai importante beneficii apar în următoarele aspecte:

    -    Creşte nivelul de energie şi bună dispoziţie, prevenind oboseala, slăbiciunea, dar şi manifestări precum anxietate, tristeţe, depresie.
    -    Este foarte importantă pentru funcţiile cognitive: previne pierderile de memorie, scade riscul de boli precum demenţă sau Alzheimer.
    -    Asigură frumuseţea şi sănătatea pielii şi a părului.
    -    Previne sau ameliorează tulburări precum boala inflamatorie intestinală sau candida.
    -    E o componentă esenţială în dieta femeilor însărcinate.
    -    Previne sau ameliorează anemia.

    Surse naturale, bogate în vitamina B12

    Iată mai jos o listă a alimentelor bogate în vitamina B12:

    -    Ficat de vită sau pui, somon, hering, macrou, sardine, ton, păstrăv, iaurt, curcan, lapte, miel, stridii, crab, ouă, lapte de migale, lapte cocos sau cereale, toate trei fortificate cu vitamina B12, tempeh etc.

    Precauţii


    În cazul unei alimente bogate în vitamina B12, nu ar trebui să existe riscuri majore. Dacă, însă, vrei să încerci suplimentele cu vitamina B12, consultă-te cu doctorul tău înainte, în special dacă eşti diagnosticat cu tumori, benigne sau maligne, vrei să rămâi însărcinată sau ai o medicaţie mai complexă.

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro