Vitamina D – beneficii, surse naturale şi contraindicaţii

Ştiai că aproximativ 80% din cantitatea convertită de organismul nostru în vitamina D provine din expunerea la soare? Dacă alte vitamine pot fi asimilate considerabil prin alimentaţie, în cazul vitaminei D lucrurile stau puţin altfel: profiţi de razele soarelui, scazi şi riscul deficienţei de vitamina D.
-
Ce este vitamina D, care sunt riscurile deficienţei ei şi categoriile predispuse la aceasta?
Vitamina D este precursorul unui hormon steroid. Probleme ale sistemului osos, tulburările menstruale, cele de la nivelul pielii, depresia sunt doar câteva dintre riscurile la care te expui în cazul în care valoarea vitaminei D nu este cea optimă.
În acest sens, specialiştii susţin că există anumite categorii de persoane mult mai predispuse la această lipsă fie din cauze ce ţin de genetică, fie din cauza stilului de viaţă.
Astfel, cei cu tenul mai închis au nevoie de zece ori mai multă expunere la soare decât ceilalţi pentru ca organismul lor să producă aceeaşi cantitate de vitamina D.
La fel se întâmplă şi cu persoanele mai în vârstă, de peste 55-60 de ani care nu mai circulă la fel de mult în aer liber şi a căror piele nu mai poate converti la fel de bine şi repede vitamina D.
Supraponderabilitatea, afecţiuni ale oaselor şi cele asociate tractului digestiv (de la boala celiacă până la o banală intoleranţă alimentară) se încadrează şi ele aici tocmai pentru faptul că vitamina D nu mai poate fi absorbită în mod corespunzător.
Care sunt beneficiile vitaminei D?
1).Ameliorează sau previne afecţiunile sistemului osos
De la prevenirea fracturilor sau a osteoporozei până la ameliorarea durerilor de oase, vitamina D este considerată unul dintre cele mai importante adjuvante în acest context.
În plus, cum vitamina D ajută la reglarea nivelului şi asimilarea fosforului şi calciului, e cu atât mai important pentru oase.
2). Diminuează manifestările sindromului premenstrual
Multe dintre tulburările legate de menstruaţie sau sistemul hormonal feminin sunt ameliorate cu ajutorul vitaminei D, în special tipul colecalciferol. Dintre acestea, sindromul premenstrual este cel mai des menţionat.
3). Vindecă afecţiuni ale pielii
Pe lângă capacitatea de a grăbi vindecarea rănilor, se pare că o formă sintetică a vitaminei D, calcipotriol, a fost aplicată pe piele, cu rezultate bune în cadrul pacienţilor cu psoriazis.
Bineînţeles, avantajele vitaminei D nu se opresc aici: reglarea tensiunii arteriale, a colesterolului mărit, astm, imunitate mai bună, depresie – toate sunt net îmbunătăţite în urma administrării de vitamina D, însă mai multe date şi dozele exacte pentru acestea trebuie încă discutate în cadrul studiilor viitoare.
Care este doza zilnică recomandată de vitamina D?
Opinia specialiştilor diferă, însă, în linii mari, 600 UI ar fi suficient pentru persoanele de până la 70 de ani. După această vârstă, putem mări la 800 UI, iar în anumite cazuri, când administrăm vitamina D în scopuri terapeutice, se poate ajunge chiar şi la 4000 UI.
Peste această doză şi în cazul în care eşti însărcinată, alăptezi sau iei un tratament special (antihipertensive, laxative, etc.) este necesar să consulţi medicul înainte de a administra vitamina D.
Din ce surse ar trebui să ne luăm vitamina D?
După cum spuneam la început, cea mai bună sursă este soarele. Aşadar, expune-te cât poţi de mult, evitând, bineînţeles, orele de vârf în perioada verii. De asemenea, ia în considerare şi tipul tenului: dacă ai un ten mai închis sau mai deschis.
Pe lângă această primă sursă, mai avem la îndemână alternativa alimentelor, dar şi cea a suplimentelor.
În privinţa ultimelor, se pare că forma colecalciferol ar fi cea mai puternică formă de vitamina D.
Ca surse naturale, alege dintre ulei din ficat de cod (1 lingură – 1400 IU), peşte mai gras (somon, ton, macrou, sardine – 100 g – 769 IU), ciuperci (100 g – 446 IU), caviar (100 g – 117 IU), ouă fierte tari (100 g – 87 IU) etc.
Precauţii
În dozele recomandate, nu ar trebui să existe probleme, însă este necesar să te consulţi cu medicul tău ori de câte ori iei un tratament pentru o afecţiune mai gravă pentru că vitamina D poate interfera cu anumite medicamente sau poate creşte absorbţia calciului ceea ce ar putea creşte riscul de infarct, de exemplu.
