Vițel cu sos Brie

29.04.2010 17 comentarii
  1. Rețeta asta e prima dintr-o serie mai lungă. O serie de rețete care vor forma rubrica "Rețete de 10 minute" și care va fi inaguruată în foarte scurt timp. E o rețetă care, efectiv, se face în mai puțin de 10 minute. Numai uitați cât e de simplă (iar gustul e spectaculos)

    Ingrediente (pentru o porție)

    • 250 gr carne de vițel (antricot de mânzat; dacă nu găsiți, puteți folosi vrăbioare de mânzat, adică partea dintre coaste și coadă)
    • 100 gr smântână dulce
    • 125 gr brânză Brie
    • sare, piper

    Să stabilim de la bun început: în ciuda faptului că folosește o brânză de soi, rețeta asta e foarte ieftină. Mai exact, brânza Brie costă în jur de 6 lei. In total, ingredientele costa cam 15 lei.

    Mai întâi, am masat ușor, cu degetele, vrăbioarele de vițel (că n-am găsit antricot)

     Vitel cu sos Brie - carnea se maseaza usor

    Apoi am desfăcut brânza Brie

     Vitel cu sos Brie - branza Brie

    Într-o tigaie antiaderentă, la foc moderat, am pus smântâna dulce

     Vitel cu sos Brie - smantana se pune la incalzit

    În ea am adăugat brânza, în bucățele mai mici, și am amestecat într-una până s-au topit bucățile de brânză.

     Vitel cu sos Brie - branza Brie se adauga in smantana dulce

    Între timp, am pus în tigaia grill, unsă cu un strop de ulei, bucățile de carne. Le-am lăsat câte 3 minute pe o parte, până au prins culoare până spre mijlocul bucății. Nu am vrut sa le usuc. Dacă vă plac mai făcute, le lăsați mai mult.

     Vitel cu sos Brie - carnea se pune pe gratar

    Apoi le-am întors

     Vitel cu sos Brie - carnea se intoarce dupa 3 minute

    Când au fost gata, le-am dat cu sare și piper și am pus sosul peste ele.

     Vitel cu sos Brie - sosul se pune peste carne, final

    Asta e tot. Se poate mai simplu ?  Poftă bună :)

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • Dragos

    haba-haba. acum stiu ce o sa cumpar si gatesc dupa-masa.

    29.04.2010
  • adrian

    mie mi se branzeste smantana cand o pun in tigaie, e vreun secret sau nu cumpar eu ce trebuie?

    29.04.2010
  • eBucataria

    @Adrian - ce fel de smantana folosesti ?

    29.04.2010
  • adrian

    pff, normala, din comert, la pahar 500 de grame, nu cumpar un brand anume

    29.04.2010
  • fatduck

    La atitea lactate, merge de minunte un cognac mai tinar, mai floral, sa zicem un Camus VS sau chiar un VSOP. Nu zic de Cohiba de dupa, ca e nesanatos.

    29.04.2010
  • eBucataria

    @Adrian, vorbim de smantana DULCE, da ? din cea pentru gatit. nu de smantana obisnuita. Eu folosesc LaDorna (sunt cutii mici si mai mari)si o fac la foc moderat, amestecand in ea constant. Nu mi s-a branzit niciodata. @fatduck da, Camus si Cohiba se inteleg de minune :)

    29.04.2010
  • geanina

    abia astept sa o incerc

    05.05.2010
  • Mircea

    Am avut o tentativa esuata de a face retea; carnea a ramas destul de tare; am avut niste snitele de ...ceva (manzat sau vaca). E pretentioasa vita la gatit asa ca de suparare n-am mai facut poze :(

    10.05.2010
  • eBucataria

    @Mircea - depinde mult de calitatea carnii, pentru ca, intr-adevar, vita e pretentioasa. Eu nadajduiesc sa mai incercati. Cu o carne mai frageda, de vitel, n-are cum sa nu va iasa foarte bun. Eventual, daca nu va place in sange, o lasati mai mult, la foc mai mic, sa se patrunda mai bine

    10.05.2010
  • Andrei

    Carnea ar trebui facuta la foc mediu sau mare? Pentru a fi mai in sange.

    22.05.2010
  • andrei crivat

    @Andrei - depinde destul de mult de aragaz si de presiunea gazelor. eu am facut la foc maricel, dar aragazul meu nu e foarte destept

    22.05.2010
  • Andrei

    Am mers pe foc mediu pana la urma, estetic nu arata la fel de bine dar gustul, wow, nu ma asteptam sa fie atat de bun. Abia astept sa ajung pe acasa sa le fac o surpriza alor mei :) All thanks to you ;)

    23.05.2010
  • Weekender

    Am observat ca putini stiu sa prepare vita. Au 2-3 experiente nereusite si apoi evita sa o mai prepare. Cand o prepari des prinzi experienta si incepi sa cunosti partile vitei si cum se prepara, catre ce retete merg mai bine. Parerea mea e ca nu stim sa mancam carnea de vita datorita perioadei de saracie a comunismului, s-a pierdut indemanarea prepararii datorita lipsei. Nu se gasea, la alimentara cand aveau pui era eveniment trimestrial, sarbatoreai cu o coada pentru a socializa mai bine. La restaurant carnea de vita se taia subtire, sa para mai mare, cu fibra pe lung sa nu se usuce pe plita. Adica taiat snitel, dar eu si snitelul il tai cu fibra perpendiculara pe foc. La gratar sau tigaie carnea trebuie taiata astfel incat fibra sa fie perpendiculara pe foc,||||, focul trece printre fibre si o gateste. In caz de fibra este paralela cu focul, adica === , fibrele lipite de tigaie se usuca facand crusta, ce nu lasa focul sa treaca. In cazul steak-ului de exemplu, pe exterior ajunge arsa in timp ce la interior curge sange. La friptura in sange nu trebuie sa curga sange, carnea ramane rozalie si frageda. Pentru asta e nevoie ca focul sa patrunda printre fibre, deci este important cum se taie carnea. Eu reteta de mai sus am simplificat-o, folosesc apa si branza topita. Pun 2-3 linguri de apa sa se incinga (se mai evapora), 2-3 cuburi de branza topita si verdeata. Daca am, daca nu, orice condimente din casa, piper, etc.

    05.06.2010
  • 1

    nu e corect carne de vita in sos lapte /ON SENS RELIGIOS

    12.10.2010
  • Andrei

    A iesit foarte uscata pentru vitel. Daca aveati vita ar fi aratat precum cartonul.

    16.06.2012
  • Andrei

    @Weekender tu zici ca lumea nu stie sa prepare carne de vita si spui ca folosesti orice condiment gasesti in casa? Fiecare carne cu condimentele ei specifice. Cat despre simplificarea retetei... ce se mai simplifici la o reteta din 3 ingrediente?

    16.06.2012
  • COTOS

    Ma credeti sau nu, dar cu reteta asta mi-am cucerit nevasta...Mi-a iesit la perfectie..:)

    28.06.2012
Autor: Andrei Crivăț