VITICULTURĂ ROMÂNEASCĂ: Produsele vitivinicole în cosmetică

26.03.2015 0 comentarii

Strugurii și vinul sunt cunoscuți încă din antichitate pentru efectul benefic asupra sănătății, dar și asupra menținerii frumuseții.

  1. Cleopatra, care a rămas până în zilele noastre un simbol al frumuseții feminine, obișnuia să-și îngrijească pielea făcând băi în lapte sau în vin. Mai târziu, în secolul al XVI-lea, în urma căsătoriei Caterinei de Medici cu regele Franței, Henric al II-lea (1533), aceasta l-a luat cu ea din Italia și pe parfumierul ei de încredere, Renato Bianco, cunoscut ca René Florentinul. Acesta promova o rețetă de frumusețe care a ajuns repede la modă: pentru întinerirea pielii și pentru înviorarea coloritului acesteia, se spăla fața mai întâi cu apă caldă, iar apoi cu vin roșu. În secolul al XVII-lea, la curtea regelui Ludovic al XIV-lea era la modă aplicarea vinului vechi pe față, pentru a-i da o tentă strălucitoare.
     
    Strugurii și vinul sunt produse naturale cunoscute pentru aportul de antioxidanți adus în organism. Cosmeticele având la bază aceste produse au cunoscut o creștere accentuată în ultimii ani, fiind apreciate pentru rolul benefic în îngrijirea pielii și a tenului. Produsele vitivinicole au un conținut ridicat de substanțe deosebit de utile pentru sănătatea pielii, drept pentru care au fost create multe produse de îngrijire pe bază de struguri, ulei din semințe de struguri, must și vin. Datorită conținutului de resveratrol, acestea stimulează longevitatea pielii. Resveratrolul este un compus descoperit în struguri, în special în cei negri, care se află îndeosebi în pielița boabelor și în semințe, prezent, de asemenea, în vinul roșu. Este considerat a avea proprietăți miraculoase. Este un bun antioxidant, cardioprotector, antiviral, antiinflamator, chimioprotector etc. În ultimii ani, resveratrolul a devenit un compus de bază atât al unor produse medicale, cât și cosmetice. 
     
    Strugurii și mustul pot fi folosiți pentru măști, adaptate fiecărui tip de ten în parte. Conțin zaharuri ușor asimilabile (glucoza și fructoza), cu rol în nutriția pielii, acizi (tartric, malic, citric), taninuri cu acțiune antiseptică, vasoconstrictoare și astringentă, vitamine (A, B1, B2, PP, C), săruri minerale (potasiu, mangan, calciu, magneziu, sodiu, fier, clor, siliciu etc.), prin urmare au efecte protectoare, antioxidante, regeneratoare și hrănitoare. Antioxidanții întăresc membranele celulare și protejează celulele împotriva oxidării de către radicalii liberi.
    Conform prof. dr. Liviu Dejeu, semințele de struguri conțin importante cantități de procianidine, care acționează ca antioxidanți, au o putere protectoare de 50 de ori mai mare decât vitamina E și sunt mai active decât vitamina C.

    Semințele de struguri au o paletă largă de utilizare în cosmetică: băi, masaje, creme împotriva descuamării, creme pentru bărbierit, aromoterapie etc. Uleiul din semințe de struguri presat la rece contribuie la hidratarea pielii, îi redă elasticitatea, diminuând astfel ridurile. De asemenea, uleiul din semințe de struguri conține acid linoleic în proporție de 69-78%, care nu este sintetizat în organism și a cărui carență poate duce la o piele uscată și la alergii. El reduce pierderile de apă din piele și are calități nutritive, este astringent, tonifică și întărește țesuturile. Este folosit în multe creme, loțiuni, rujuri, produse pentru întreținerea părului, geluri de duș, spumante de baie, fiind ușor absorbit în piele, cu efecte de catifelare. Este folosit și pentru tratarea rănilor și a arsurilor solare, fiind un agent natural antiinflamator. Crema de picioare pe bază de ulei din semințe de struguri ameliorează circulația sangvină și tonusul vaselor de sânge, are efect de regenerare, vindecă ușoarele rugozități, are și un efect relaxant. Uleiul din semințe de struguri, împreună cu germeni de grâu, frunze de iederă, anason și rozmarin, se poate folosi în masaje împotriva celulitei. 
     
    Săpunul pe bază de struguri, combinat cu uleiul de măsline, datorită conținutului strugurilor în flavonoizi, are proprietăți antioxidante, de hrănire și catifelare, păstrând pielea tânără și frumoasă.
     
    Pentru îngrijirea părului se recomandă folosirea uleiului din semințe de struguri, care-l hidratează și îi adăugă luciu. De asemenea, pentru a acoperi primele fire albe sau pentru a le da ușoare reflexe, se pot face frecții cu un macerat din vin cu rădăcini de rubarbă și flori de mușețel sau tinctură de vin cu coajă verde de nucă. Dintr-o infuzie de urzici și rădăcină de săpunariță în vin alb se poate obține o loțiune antimătreață.
     
    Pentru îngrijirea feței se folosesc comprese cu vin cu gențiană, comprese astringente din vin cu meișor sau loțiune din vin cu petale de trandafir. Pentru diminuarea ridurilor, se recomandă împachetările cu vin cu Echinaceea, iar cele cu vin roșu sunt recomandate pentru picioarele obosite. Băile în vin roșu sunt recomandate și pentru relaxare, tonifiere, dezintoxicare și împotriva celulitei. Pentru față și gât pot fi folosite măști astringente, regeneratoare, din struguri, sau măști emoliente și de reîmprospătare.
     
    Produsele pe bază de struguri, semințe de struguri, must și vin, au, pe lângă efectele antioxidante, și o acțiune fotoprotectoare, antiinflamatoare, antialergică, protectoare vasculară, cicatrizantă și astringentă, emolientă etc. Se pot aplica pe toate tipurile de piele și concurează cu toate celelalte produse cosmetice existente pe piață.
     
    Sursa: Agerpres
printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro