Zacuscă cu vinete şi ardei

Care e cel mai popular, săţios şi gustos preparat în post şi în sezonul rece? Zacusca, am zice noi, aşa că am pregătit o delicioasă zacuscă cu vinete şi ardei!
-
Ingrediente
10 cepe
1 ceaşcă apă rece
10 ardei capia
sare
10 vinete
500 g suc de roşii
150 ml ulei
sare, piper boabe
1-2 frunze dafin
Mod de preparare
Taie solzişori 10 cepe mari. Încinge puţin ulei într-o cratiţă şi adaugă ceapă.
Când a început să se înmoaie puţin, începe să adaugi treptat din ceaşca de apa rece. Acest truc va face ca amestecul de ceapă să nu fie foarte greu la stomac.
Separat, coace pe grătar 10 ardei capia. Pune-i apoi într-un castron, presară sare peste şi acoperă-i. Lasă-i aşa timp de 15 minute, după care curăţă-i de coaja, care, după acest interval, se va desprinde foarte uşor.
După, scoate-le şi seminţele şi taie-i fideluţă. Pune-i într-un castron separat.
Coace pe grătar 10 vinete potrivite, apoi aşază-le pe un tocător de lemn, crestează pe jumătate, pe lungime, cu un cuţit, presară peste puţină sare şi lasă-i aşa 10 minute pentru a se mai scurge zeama.
După aceea, cu o lingură, scobeşte miezul, pe care adaugă-l într-un castron separat.
Toacă mărunt miezul vinetelor.
Când avem toate acestea pregătite, încinge într-un vas mai mare aproximativ 150 ml de ulei. La foc mic, adaugă peste ingredientele: mai întâi ceapa, după aceea vinetele. În tot acest timp, amestecâ în continuu.
După aceea, adaugă şi ardeii, mai lasă 5 minute să se mai coacă, iar la urmă turnăm şi bulionul. Între timp, se pun şi condimentele: sare, piper boabe şi 1-2 frunze de dafin.
După bulion, mai lasă aproximativ 15-20 de minute cât ingredientele să fie foarte bine făcute, iar compoziţia să capete consistenţa unei paste.
Când e gata, se stinge focul, se mai lasă puţin în vas să se mai răcească, după care se pune în borcane.
Dacă se doreşte, în fiecare borcan, la final, se adaugă un sfert de aspirină pisată şi 2 linguri de ulei încălzit pentru ca zacusca să ţină mai mult, peste iarnă.
