ZILE NAȚIONALE: Bosnia și Herțegovina - gastronomie

Statul Bosnia și Herțegovina își sărbătorește ziua națională la 25 noiembrie, la această dată, în 1943, Consiliul anti-fascist al Bosniei și Herțegovinei (ZAVNOBiH) adoptând rezoluția care declara Bosnia și Herțegovina o comunitate a sârbilor, musulmanilor și croaților.
-
Gastronomia din această țară amestecă savorile Orientului cu cele ale Occidentului, fiind rodul influențelor diferitelor comunități, astfel încât vom regăsi accente clasice austro-ungare și slave, presărate cu veche rețete turcești sau grecești, potrivit www.routard.com.
Unul dintre felurile tipice din bucătăria bosniacă este bosanki ionac sau ghiveciul bosniac, care este un fel de iahnie de carne, servită cu legume, și care se obține prin amestecarea unor bucăți mari de carne cu legume înăbușite într-o oală de ceramică. Rețeta diferă în funcție de regiune, totuși una dintre cele mai clasice versiuni constând în carne de miel, varză, morcovi, cartofi, roșii, pătrunjel, ardei, usturoi, piper.
Bosnia Herțegovina nu face excepție în Balcani prin acordarea unei atenții sporite cărnii. Tipurile de carne cel mai des întâlnite sunt porcul și puiul, dar și mielul, în timp ce carnea de vită este aproape inexistentă.
O altă specialitate din această țară este burek-ul, o mâncare care constă în aluat umplut cu carne, cartofi prăjiți, spanac și ceapă, dar poate să conțină și brânză cu spanac. Burek-ul poate fi făcut după moda turcă, după o rețetă mai dietetică, sau preparată mai gras, ca în Macedonia. Poate fi găsit peste tot în țară, mai ales în localurile numite buregd?inica, mici restaurante rapide specializate în bureks.
Cevapi este una dintre cele mai cunoscute specialități bosniace, un fel de kebab care conține carne de miel sau de vită, ceapă și piure de ardei, și poate fi servită atât în pâine (pită), cât și la farfurie. La fel ca și burek-ul, cevapi poate fi găsit peste tot în Bosnia Herțegovina, mai ales în localurile numite čevabd?inica, echivalentele pizzeriilor.
Deși bosniecii nu sunt mari amatori de deserturi, clătitele și baclavalele figurează pe toate meniurile de restaurant din această țară. Influența turcă este omniprezentă în bucătăria bosniacă, prin deserturi precum baclava, halva și numeroase prăjituri îmbibate în sirop sau miere, venind să amintească de ocupația otomană și de influența orientală în regiunile bosniace. Foarte populare sunt și așa-numitele ruske kape, cunoscute și sub denumirea de "pălării rusești" pe care le găsim sub formă de biscuiți rotunzi în ciocolată, învelite în cremă și nucă de cocos și decorate cu niște "pălării" de ciocolată negre.
Un alt desert renumit, întâlnit și în Croația, Slovenia și Serbia, se numește în Bosnia Herțegovina sampita, o prăjitură lejeră din aluat foietaj și umplută cu bezea foarte moale, potrivit site-ului voyages.ideoz.fr.
Despre cafeaua bosniacă, se poate spune că este o băutură națională și că este o adevărată instituție socială, fiind consumată în Bosnia-Herțegovina la orice oră din zi și cu orice ocazie, potrivit site-ului strasbourg-europe.eu. Cafeaua tradițională se numește bosanska kafa, fiind, de fapt, ceea ce restul lumii numește cafea turcească și este servită cu bucățele de zahăr și rahatlokum (loukoums turcs).
Sursa: Agerpres
