ZILE NAȚIONALE: Brazilia - gastronomie

Republica Federativă a Braziliei sărbătorește la 7 septembrie ziua națională, aniversând proclamarea independenței, în 1822.
-
Extraordinara bucătărie a Braziliei este un amalgam de moșteniri culinare din partea a trei grupuri importante de oameni: nativii indieni, cuceritorii portughezi și sclavii africani care au fost aduși să muncească pe plantațiile de trestie de zahăr, ceea ce face ca aceste trei contribuții să se regăsească în foarte multe dintre preparatele importante braziliene actuale.
De la nicio masă tradițională braziliană nu pot lipsi boabele de fasole și de orez, fierte; maniocul (făina) este și el foarte întâlnit, în special în sud-est. Dintre tipurile de fasole, cea cu bob negru (feijao preto) este cea mai consumată în mâncăruri. În plus, pentru brazilieni, cartofii, care sunt dulci, cu miezul portocaliu, sunt considerați o delicatesă combinată cu aproape toate felurile de mâncare tradiționale, conform site-ului www.eatermagazine.ro.
În privința mâncărurilor cu carne, porcul, vita, puiul și peștele sunt consumate constant. În categoria peștelui, codul uscat și sărat (bacalhau) este servit în mod tradițional.
În Brazilia, numai carnea de vită are în jur de 50 de feluri de preparare. În renumitele restaurante tradiționale ("churrascaria"), carnea friptă pe grătar și jar este prezentă în tot felul de meniuri. Alături de carne, creveții și fructele de mare sunt nelipsite din mâncărurile tradiționale braziliene.
Nordul Braziliei are cea mai exotică bucătărie a Braziliei — carnea de aligator (Picadinho de Jacaré) sau de broască țestoasă este folosită, alături de frunzele și trunchiul de palmier. Una dintre mâncărurile populare în zonă este Caruru Do Par, un bol cu creveți uscați, bame, ceapă, roșii, coriandru și ulei.
Sud-estul țării este "inima culinară" a Braziliei, dat fiind faptul că aici sunt statele cele mai importante, Rio de Janeiro și Sao Paolo, renumite pentru diversitatea culinară, însă felul principal îndrăgit de toată lumea rămâne o mâncare pe bază de fasole neagră și carne, iar în materie de legume, preferat este maniocul, în locul cartofului. În Minas se consumă mult porumb, carne de porc, fasole și brânzeturi locale, iar în Minas Gerais, un amestec de fasole neagră și roșie.
Între felurile de mâncare tradiționale se numără: feijoada — boabe de fasole negre, carne (de obicei din porc) și bucăți de cârnați, la care se adaugă de obicei legume precum varza kale, okra, cartofi, morcovi și uneori chiar și banane; brigadeiros — trufe de ciocolată, făcute din lapte condensat, cacao și unt, iar pe deasupra sunt presărate cu bombonele de ciocolată; Pao-de-Queijo — o chiflă cu brânză, simbolică pentru bucătăria braziliană; acaraje — un preparat asemănător falafelului, făcut din boabe de fasole decojite, formate într-o bilă și prăjite în ulei de palmier, apoi se taie în două și se umple cu paste precum vatapa (creveți, alune, lapte de cocos) sau caruru (okra, ulei de palmier, creveți, ceapă și alune).
Alte mâncăruri tradiționale sunt quindim — budincă făcută din cocos măcinat, gălbenuș de ou și zahăr; moqueca — un fel de tocană braziliană, pe bază de pește, făcută cu ceapă, coriandru, usturoi, roșii și uneori creveți; coxinha — carne tocată de pui amestecată cu ceapă, pătrunjel, brânză, turmeric, căreia i se dă formă de pulpă de pui și se îmbracă într-un aluat subțire făcut din supă de pui și făină; salpicao — o salată aromată făcută din piept de pui, măr, morcov, stafide, mazăre, porumb, suc de limetă și puțină maioneză cu iaurt.
''Cachaça'' este o băutură tradițională braziliană făcută din trestie de zahăr, care poate fi consumată imediat după preparare (este transparentă) sau învechită în butoaie de lemn (capătă o culoare maronie), caz în care băutura capătă o aromă influențată de lemnul recipientului în care este învechită.
Sursa: Agerpres
