ZILE NAȚIONALE: Bulgaria - gastronomie

03.03.2016 0 comentarii

La 3 martie Bulgaria sărbătorește Ziua națională, semnificând cucerirea independenței, în 1878, față de Imperiul Otoman.

  1. Bucătăria bulgărească este similară celor din alte țări balcanice și prezintă o puternică influență turcească și grecească. Printre cele mai importante produse culinare locale se numără iaurtul, lukanka, banița, salata shopska, liutenița și cozonacul. Sunt prezente și alte feluri de mâncare orientale, cum ar fi musaca, ghiveci și baclava. Consumul de carne se află sub media europeană, fiind preferate diverse salate.

    Bucătăria tradițională bulgară este considerată una dintre cele mai sănătoase din Europa, nu numai datorită ingredientelor folosite, ci și datorită modului în care sunt preparate. Faimoasă pentru salatele bogate ce însoțesc fiecare masă, bucătăria bulgară se remarcă și prin diversitatea și calitatea produselor lactate, a vinurilor și a băuturilor spirtoase precum rachiu, mastică și mentă. Pe masa bulgarilor abundă supele calde sau reci și produsele de patiserie. Printre mâncărurile tradiționale se mai află ghiveciul, pita, sarmalele, drobul de miel, supa de fasole, halvaua, baclavaua și compotul, se arată pe site-ul www.turistik.ro.

    Mâncărurile bulgărești sunt foarte ușoare, pregătite cu ulei de floarea soarelui în așa fel încât ingredientele să își păstreze calitățile naturale.

    Un amănunt mai puțin cunoscut este că modul de preparare a iaurtului a fost descoperit chiar pe teritoriul Bulgariei. Iaurtul este un produs lactat obținut prin fermentare, iar principalul microorganism care participă în procesul de fermentare se numește Lactobacillus bulgaricus și se întâlnește în stare liberă numai pe teritoriul Bulgariei. Adevăratul iaurt bulgăresc este foarte consistent și are un gust specific extrem de plăcut.


    Specialitățile tradiționale se gătesc cu foarte multe legume, iar cea mai folosită mirodenie este cimbrul de grădină (numit chubritsa sau cubrica), adăugat în aproape toate felurile de mâncare. Murăturile sunt o garnitură care se regăsește la aproape toate preparatele bulgărești.

    Tradiționala salată shopska
    , a cărei rețetă provine de la locuitorii din apropierea orașelor Sofia și Dupnice, se prepară din roșii tăiate, castraveți, ceapă, brânză telemea rasă sau fărâmițată și ardei gras sau capia (de preferință, ardei copți). Se condimentează cu dressing de uleiuri vegetale (ulei de floarea soarelui sau de măsline). Uneori se pune și puțin usturoi, mai ales dacă ardeii sunt copți.
    Vinurile bulgărești sunt cunoscute pentru soiurile traminer, muscat și mavrud, din care se produc până la 200.000 de tone anual. Înainte de 1989, Bulgaria era al doilea exportator mondial de vin. Printre cele mai apreciate soiuri de vin tipic bulgărești la nivel european se numără Gamza, Dimiat și Pamid.

    Berea bulgărească este din ce în ce mai apreciată, cea mai cunoscută marcă fiind Stara Zagora, care se exportă. Printre băuturile tari specifice pentru Bulgaria se numără rakija (rachiu de vin), mastica (lichior de anason), lichiorul de mentă și vodca, precizează site-ul www.travelplanner.ro.

    Desertul constă în baclava, orez cu lapte, înghețată, plăcintă (un amestec din brânză de oaie și lapte), nuga.

    Sursa: Agerpres

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro