ZILE NAȚIONALE: India - gastronomie

Ziua Națională a Indiei se sărbătorește la 26 ianuarie marcând adoptarea Constituției (1950) și trecerea de la statutul de Dominion Britanic la cel de republică independentă.
-
India a creat una dintre cele mai vechi și mai complexe gastronomii datorită diversității de rase și culturi culinare regionale, unele vechi de câteva mii de ani, a cărei combinație este de negăsit în altă parte a lumii. Un rol însemnat în acest sens l-a avut religia hindusă și modul în care aceasta privește alimentația, dar și comerțul cu mirodenii dintre India și Europa, așa cum arată namasteindia.ro, bunadimineata.ro, gastronomie.ele.ro
Bucătăria indiană, o simfonie de arome și culori, extrem de savuroasă, este caracterizată prin folosirea rafinată și echilibrată a numeroaselor ingrediente — mirodenii, ierburi aromate, fructe, legume și leguminoase — dar și printr-o gamă largă de stiluri de preparare a mâncărurilor, tehnici de gătit și prezentări ale preparatelor pline de culoare, gust și arome. Indienii folosesc aproximativ 20 de condimente diferite, printre care cele mai cunoscute sunt curry, piperul, ghimbirul, menta, coriandrul, rododendronul, chimenul, nucșoara și șofranul, care este și cel mai scump.
Grâul și orezul sunt alimentele de bază ale indienilor.
Deși o parte semnificativă a mâncării indiene este vegetariană, multe feluri tradiționale includ carnea de pui, capră, miel, sau porc, fiind evitată carnea de vită, întrucât vacile sunt animale sacre în India.
Mâncărurile pe bază de pește sunt des întâlnite în statele din estul Indiei, în special în Bengalul de Vest.
De la salate la sosuri, de la carne la vegetariene, de la condimentat la temperat, de la pâini la deserturi, bucătăria indiană este extrem de savuroasă și complexă și variază de la o regiune la alta (nord, sud, est, vest și nord-est), reflectând produsele locale, diversitatea culturală și demografia variată a țării..
În partea de nord a țării, datorită climei mai reci, mesele conțin mai multă carne, specialitățile mai cunoscute de aici fiind Rogan Josh (miel picant), Gushtaba (chifteluțe picante în iaurt) și Biryani (carne de miel sau de pui în orez cu aromă de portocale stropit cu zahăr).
În partea sudică, mâncărurile tind să fie mai picante și sunt, în general, mai mult vegetariene, iar orezul este extrem de folosit. Printre specialitățile de aici se numără Bhjia (curry de legume), Dosa (clătite de orez) sau Idli (fursecuri din orez gătit în aburi).
În est predomină influențele bengaleze, reprezentate de pui cu curry sau linte, în timp ce pe coastele Indiei se consumă mult pește, fructe de mare, dar și nucă de cocos.
În sud-estul țării, regele mesei este ardeiul chili, folosit uneori în exces, iar în ce privește produsele lactate, se folosesc foarte mult untul (ghee) și iaurtul (dahi). Iaurtul este servit ca atare în componența mâncării, sau alături de mâncare, combinat cu diverse condimente.
Un ingredient foarte utilizat în bucătăria indiană este nuca de cocos. Cele mai apreciate deserturi sunt Kulfi (înghețata) și Jalebi (clătite cu sirop). Cel mai popular desert este Lado — biluțe dulci preparate din făină (năut, griș sau cocos mărunțit), zahăr și lapte, la care se pot adăuga și alte ingrediente, prăjite în ghee (unt). Acestea sunt servite în special la sărbători (evenimente religioase, nunți). Pe lângă aceste deserturi se găsește și o mare varietate de fructe tropicale, precum mango, pepeni, rodii, dar și caise, mere sau căpșuni.
Masa este așezată, potrivit surselor amintite, în așa fel încât toate preparatele să fie servite în același timp. Felurile importante de mâncare sunt așezate în mijlocul mesei, fiind înconjurate de celelalte, iar pâinea și orezul se află din abundență. Când se servește masa se folosește mâna dreaptă, un semn al bunei educații în India. Dacă nu mănâncă totuși cu mâna, indienii folosesc doar lingura și furculița, niciodată cuțitul.
Ca băuturi, la masă se consumă în general apă sau sucuri de fructe, dar cea mai populară băutură indiană este Chai-ul. Acesta este un amestec de ceai negru, zahăr și condimente (ghimbir măcinat, cardamon verde, anason, scorțișoară, chimen, nucșoară, cuișoare, sau șofran, piper negru, sau chili) care se fierbe și se amestecă apoi cu lapte (cel mai adesea de bivoliță sau de cocos).
Alături de ceai se poate consuma Nimbu Pani (suc de lămâie). Printre băuturile specifice indiene cea mai cunoscută este Lassi. Aceasta este asemănătoare unui milkshake, făcută din iaurt, apă și condimente (lassi sărat), zahăr sau miere (lassi dulce), fructe — cel mai adesea mango (lassi cu fructe).
Printre cele mai renumite preparate indiene se numără: Samosa — un aperitiv făcut de obicei vegetarian sau cu umplutură cu carne, într-o foaie de aluat de patiserie, care apoi este prăjit sau copt; Chutney — un preparat echivalentul unui gem murat care se folosește ca sos aperitiv. Cel mai cunoscut este cel de mago. Variază, în funcție de zonă și poate include coriandru, roșii, frunze de curry, ridichi, castraveți, morcovi, sfeclă, ardei iute, năut, usturoi, cocos, ceapă ghimbir, mentă, alune, vinete, limetă sau papaya; Pani Puri — pâine cu apă, consumată ca gustare. Este un fel de pâine crescută, goală în interior, prăjită până devine crocantă, apoi umplută cu apă aromată, chutney, chili, cartofi, ceapă, năut; Pui Tandoori — bucăți de pui marinate în iaurt, condimentate cu un amestec de condimente numit Tandoori masala (conține condimente picante printre care chili roșu), așezate pe bețe mari de frigărui și gătite în cuptor tandoor (un cuptor cilindric din metal sau lut). Puiul astfel gătit capătă o culoare roșiatică intensă. Poate fi preparat mai puțin condimentat folosindu-se turmeric.
Dintre cele peste 380 de ingrediente observate în bucătăria din lumea întreagă, peste 200 se regăsesc în bucătăria indiană, iar o rețetă conține în medie o combinație de cel puțin șapte ingrediente, ce conferă acele savori unice specifice.
Sursa: Agerpres
