ZILE NAȚIONALE: Polonia - gastronomie

25.08.2016 0 comentarii
  1. Republica Polonă sărbătorește Ziua națională la 3 mai, de Ziua Constituției (adoptată în 1791) și la 11 noiembrie, de Ziua Independenței (1918). Bucătăria poloneză ("kuchnia polska"), a evoluat de-a lungul timpului, pentru a deveni la fel de eclectică precum istoria țării. Astfel, gastronomia din această țară prezintă puternice influențe slave, mai ales rusești, ucrainene și bieloruse, ingredientele principale folosite fiind cartofii, varza, sfecla roșie, carnea, castraveții, ciupercile și cerealele (mai ales hrișca, orzul, grâul și secara).

    Din bucătăria poloneză nu lipsesc supele și ciorbele, foarte variate în funcție de gust și consistență. Printre cele mai populare se numără "zurek" (ciorba acră cu ou și cârnați), borșul cu sfeclă roșie, care este servit simplu sau cu "uszka" (niște colțunași foarte asemănători cu "pierogi"), "zupa ogórkowa", o supă cu castraveți murați, "zupa grzybowa" cu ciuperci, "supa chlodnik", o supă dulce-acrișoară care are la bază sfecla roșie și castraveți acri.

    Ciorba zurek este o mâncare tradițională poloneză și se prepară diferit în funcție de diversele regiuni istorice. Cu toate acestea, ingredientul de bază este borșul din făină de secară, numit zur. Cu borșul preparat din făina de secară, lăsat la fermentat mai multe zile (5-7 zile), se face o ciorbă de legume, în care se adaugă cârnați și ouă fierte tari, scrie site-ul www.pologne.travel/fr. La ciorba acră se poate adăuga sos alb, maghiran și usturoi. Se servește caldă și de asemenea și în coajă de pâine.

    O altă mâncare tradițională este "bigos", denumită și "Tocana Vânătorului", făcută de obicei din varză acră, ciuperci, bucăți de carne și cârnați, rețeta variind însă în funcție de regiune. Pentru că este un fel tradițional de Crăciun, "bigos" este considerat o mâncare pentru vreme rece, preparată din varză murată. Se pregătește în cantități mari, fiind congelat, pentru a fi consumat ulterior, preparatul îmbunătățindu-și în timp aroma. Ingredientele necesare sunt varza murată, carnea de porc sau de vită, slănină de porc, cârnați, roșii, ciuperci și condimente. Poate fi adăugat și sos și se servește, de obicei, cu pâine, se arată pe site-ul tastingpoland.com.

    Sursa: Agerpres

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro