ZILE NAȚIONALE: Regatul Spaniei - gastronomie

14.10.2016 0 comentarii

Regatul Spaniei, situat la intersecțiile dintre Oceanul Atlantic și Marea Mediterană, respectiv dintre Europa și Africa, sărbătorește la 12 octombrie Ziua Hispanității. La această dată este aniversată prima sosire a lui Cristofor Columb în America, în 1492.

  1. La fel ca și în cultură, tradiția culinară este foarte variată atrăgând anual mii de turiști, care nu se pot declara dezamăgiți de alegerea făcută.

    În Catalonia, situată pe malul Mării Mediterane, pe coasta Brava, gastronomia este renumită pentru specialitățile din fructe de mare și pește foarte apreciate de turiștii care își petrec vacanțele în zonă. Renumite sunt și vinurile aromate și, nu în ultimul rând, deserturile tradiționale, dintre care se remarcă "Catalonian Cream".

    Castilla-La Mancha, țara în care a trăit Don Quijote, se remarcă în arta culinară prin celebra brânză "Manchego", asortată cu felurite vinuri aromate.

    În Asturia, "Fabada", specialitatea culinară locală, este făcută dintr-un soi special de fasole, sos purpuriu și numeroase specialități de brânză, peste care se toarnă un pahar de "cidru".

    La Rioja cele mai gustoase specialității culinare sunt făcute din carne de miel. Foarte apreciate sunt, de asemenea, foietajele "Sierra de Cameros".

    Cei care vizitează partea de nord-vest a Spaniei, unde se află Galicia, vor găsi din abundență scoici fie umplute sau coapte în pesmet presărate cu boia de ardei, o delicatesă de rafinament culinar. Plăcinte de patiserie sărate umplute cu legume de sezon tăiate mărunt, condimente și orice tip de carne la alegere, alături de o băutură tradițională, care conține cafea măcinată, zahăr, coajă de lămâie și lichior Orujo, amestecate într-o oală de lut și fierte pe foc, pot fi o masă delicioasă pe care să nu o uiți.

    Primul lucru la care te gândești, însă, când pronunți La Rioja, este, probabil, renumitul soi de vin cu același nume, care este produs chiar aici, în cea mai mică regiune autonomă din Spania, localizată la sud de Țara Bascilor și pe malul vestic al Râului Ebro. Există șapte feluri de vin de Rioja, patru roșii și alte trei albe. O altă specialitate produsă aici este "Pimientos del Piquillo" (un preparat din ardei). Haro este centru în care se produce și se îmbuteliază vinul, precum și locul de desfășurare al evenimentului folcloric anual numit "Bătaia vinului".
    Însorita Valencie de pe coasta de est reprezintă centrul orezului în Spania și locul de naștere al festinurilor spaniole, meniurilor cu fructe de mare și al șofranului. Câteva ingrediente la care se adaugă și modul distinct de a găti în bucătăria spaniolă fac din această cereală introdusă în Spania de mauri, vedeta oricărui meniu din regiune. Tăițeii din orez preparați după o rețetă clasică, carnea sau peștele sunt ingredientele principale din "paella alicantina".

    În Insulele Canare dieta tropicală se distinge foarte ușor de celelalte meniuri de pe continent, prin influențe native guanche și africane, și prin produsele alimentare aduse din Americi în epoca descoperirilor. Gofio (porumbul prăjit) este un ingredient preferat în toate felurile de mâncare, iar sosurile picante Mojos însoțesc o porție de "sanchocho canario" (pește alb sărat) și "papas arrugadas" (cartofi mici fierți întregi în apă de mare).

    În bucătăria spaniolă sunt produse mâncăruri consistente și picante, cu numeroase mirodenii. Din preparatele acestui popor nu lipsesc niciodată condimentele mediteraneene. În Spania obiceiurile și tradițiile culinare variază de la o regiune la alta, existând diferențe și între ceremonia cu care este servită masa făcând din acesta un festin prețuit.

    Sursa: Agerpres
     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro