ZILE NAȚIONALE: Regatul Thailandei - gastronomie

08.12.2016 0 comentarii

Regatul Thailandei sărbătorește, în fiecare an, Ziua națională la 5 decembrie, ziua de naștere a fostului rege Rama IX (Bhumibol Adulyadej). După decesul fostului suveran la 13 octombrie 2016, Ziua națională a țării ar putea fi înlocuită cu 28 iulie, ziua de naștere a succesorului acestuia, Rama X (Maha Vajiralongkorn).

  1. Situată la confluența Indiei, Chinei și Oceaniei, bucătăria thailandeză reprezintă cea mai bună combinație a celor trei tehnici culinare și a ingredientelor folosite de acestea. Mâncărurile abundă, în general, în usturoi și ardei iuți (în special varietățile "phrik khii nuu", care sunt niște ardei iuți foarte mici). Printre alte ingrediente specifice se numără sucul de lime, coriandrul și iarba de lămâie (lemongrass), care dau gastronomiei thailandeze aromele specifice.

    Bucătăria thailandeză este faimoasă pentru felul în care balansează cele cinci arome fundamentale în toate mesele și felurile: picant, acru, dulce, sărat și amar (opțional). Potrivit www.turistik.ro, bucătăria specifică Thailandei cuprinde de fapt specificul a patru regiuni principale ale țării: nord, nord-est (Isan), regiunea centrală și cea de sud. Bucătăria din fiecare regiune este influențată de țările învecinate acelei regiuni. Bucatele thailandeze conțin din plin ierburi aromate proaspete și nu uscate, condimente și sos de pește. "Nam pla" este un sos de pește, foarte aromat, care se întâlnește aproape în toate felurile de mâncare. Extrem de folosită este și pasta de crevete.

    Thailandezii sunt obișnuiți să mănânce foarte mult orez, la fiecare masă chiar. Majoritatea dintre ei nu consideră sandvișurile o masă, ci doar o gustare. De asemenea, localnicii nu prea stau la masă, deoarece, mai ales copiii și adolescenții, mănâncă atunci când le este foame.

    Dacă veți face cunoștință cu un thailandez, este posibil să vă întrebe "gin khao yung" de fiecare dată când vă întâlniți, ceea ce înseamnă "ai mâncat?" sau mai precis "ai mâncat orez?".

    De altfel, orice pasionat de gastronomie a încercat mâncarea thailandeză cel puțin o dată, însă cele mai bune feluri din lume se prepară în Bangkok, capitala țării și una dintre cele mai cunoscute destinații asiatice. Spectaculoasa capitală a Thailandei oferă o multitudine de opțiuni culinare, de la tarabe stradale și până la restaurante de cinci stele, de la feluri tradiționale thai și până la mâncare japoneză, italienească, chinezească, indiană, germană sau coreeană. Cu toate acestea, restaurantele cu mâncare occidentală sunt dintre cele mai scumpe.

    Sursa: Agerpres

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro