ZILE NAȚIONALE: Republica Albania - gastronomie

Republica Albania sărbătorește, la 28 noiembrie, Ziua națională, aceasta fiind data la care, în anul 1912, și-a declarat independența față de Imperiul Otoman.
-
Clima fertilă, ieșirea la mare și cooperarea cu țările vecine au influențat semnificativ diversitatea culinară din Albania, notează site-ul www.albaniainside.com.
Bucătăria albaneză cunoaște influențe specifice fiecărei regiuni în parte și putem vorbi, astfel, de bucătăria din nordul țării, de cea din centrul țării și de cea din sud.
Principalul aliment folosit în bucătăria nordică este mălaiul, folosit pentru pâine și pentru diferite alte feluri de mâncare, fie ele dulci sau sărate. În această zonă, se cultivă și fasole, cartofi, morcovi și varză, legume folosite și ele la multe preparate. Se folosește foarte multă ceapă, dar și usturoi. Clima nordică este favorabilă creșterii cireșelor, nucilor și alunelor. Felurile de mâncare tradiționale de aici sunt orezul fiert în supă de carne sau de legume, pastele, puiul cu orez sau salamul ''sudjuk''.
Arta culinară din Shkoder, oraș din nord-vestul Albaniei, este cea mai apreciată din întregul areal nordic. Aici, sunt foarte populare mâncărurile pe bază de pește, având în vedere abundența de lacuri și de râuri din zonă.
Bucătăria din partea centrală a țării este influențată, în mod direct, de solul fertil și de clima favorabilă pentru aproape toate legumele și fructele. De asemenea, varietatea de animale și de păsări de curte imprimă o notă caracteristică acestei regiuni, fiind folosită la scară largă carnea de pui, de rață, de gâscă sau de curcan. În zonă, se consumă și mult pește, îndeosebi plătica, bibanul sau chefalul. Felurile de mâncare tradiționale pregătite aici sunt carnea coaptă în iaurt (Tav Elbasani), plăcințele cu varză, spanac, brânză sau urzici, dar și un fel de fursecuri, ''balokume'', servite la desert.
Bucătăria din sudul țării se bazează îndeosebi pe lapte și pe alte produse lactate. De altfel, regiunea întreagă este cunoscută pentru diferitele tipuri de brânză produse aici. Iar chefirul este atât de gros, încât poate fi tăiat cu cuțitul. Pe de altă parte, clima marină caldă oferă condițiile ideale pentru cultura citricelor și a măslinelor. Iar uleiul de măsline este foarte folosit, atât pentru gătit, cât și pentru salate. De asemenea, măslinele sunt conservate și folosite la diferite feluri de mâncare.
Cele mai populare feluri de mâncare sunt tocănița de carne cu ceapă (chumlek), tocana de vițel (ferges), carnea de miel cu iaurt (tave-kosi și tave-elbasani), friptura de vită în sos de lapte bătut (rosto-mi-salche-kosi), sarmalele, tocăniță de carne cu legume și cartofi (guvech/ghiveci). Carnea se servește, de regulă, cu pilaf și cu legume verzi.
Vara se servește, de obicei, o supă rece, ''tarator'', care se consumă înaintea felului principal de mâncare. Această supă conține apă amestecată cu oțet și cu lapte bătut, lăptuci sau castravete, usturoi, chimen, nucă, ulei de măsline și condimente. Se servește, deseori, cu gheață.
În ceea ce privește desertul, se consumă foarte multe fructe deshidratate, prăjituri cu orez și miere, budincă din lapte de oaie, budincă cu grâu (ashure) sau cu orez (sultash) și diferite siropuri de fructe. De altfel, în Albania, se consumă fructe pe toată perioada anului, iar printre cele preferate se numără cireșele, perele, merele, piersicile, caisele, pepenele, smochinele, strugurii, lămâile, portocalele și curmalele. Nucile, migdalele și castanele sunt deseori folosite pentru prepararea diverselor feluri de mâncare.
Sursa: Agerpres
