ZILE NAȚIONALE: Republica Algeriană Democratică și Populară - gastronomie

Republica Algeriană Democratică și Populară sărbătorește Ziua națională la 1 noiembrie.
-
Bucătăria tradițională algeriană, o combinație între gastronomia berberă, turcă, franceză, și influențele arabe, este extrem de "ușoară" și bogată în condimente aromate, potrivit www.foodbycountry.com. Ghimbirul, șofranul, ceapa, usturoiul, coriandrul, chimenul, scorțișoara, pătrunjelul și menta sunt esențiale în orice cămară a algerienilor.
Cușcușul reprezintă mâncarea națională și este făcut din grâu sub formă de griș, combinat cu alte alimente. Algerienii preferă să mănânce miel, pui sau pește care sunt puse pe un pat de cușcuș cald, împreună cu legume fierte, cum ar fi morcovi, năut, roșii sau tocane picante. Cușcușul poate fi utilizat și în deserturi, adăugându-se o varietate de ingrediente, cum ar fi scorțișoară, nucșoară, curmale și smochine.
Masa unui algerian nu ar fi completă fără pâine, în mod normal, genul de baghetă franceză. La fel ca populațiile din Orientul Mijlociu, pâinea este adesea folosită pentru a lua alimentele din farfurie sau la sosurile picante și tocane.
Ceaiul de mentă este servit în toate țările din Africa de Nord, deci și în Algeria. Ceaiul este oferit, de obicei, oaspeților, ca de altfel și cafeaua aromată cu cardamom. Beneficiind de abundență de fructe pe tot parcursul anului, algerienii beau în permanență sucuri proaspete, copiii preferând nectarul de caise. Băuturile din lapte cu aromă de nuci sunt, de asemenea, preferate de algerienii, inclusiv "sahlab", o băutură dulce, lăptoasă. Locuitorii de origine berberă preferă, în schimb, băuturile din lapte de capră, cu toate că laptele de vacă este consumat destul de mult în Algeria.
Carnea de porc și băuturile alcoolice sunt interzise de religia islamică, însă Algeria produce vin pentru export în Europa.
Basbousa (un tort de griș egiptean), Tamina (prăjitură de griș cu unt și miere) și cușcușurile îndulcite sunt doar câteva dintre dulciurile de care se bucură algerienii.
De obicei, algerienii mănâncă de trei ori pe zi. Locuitorii țării sunt primitori și îi încurajează pe cei din familie și pe prieteni să-și împartă mâncarea.
Capitala țării, Alger, dar și orașele de coastă au o mare varietate de restaurante, mai ales cu specific francez, italian și din Orientul Mijlociu. Meniurile cuprind, de regulă, fie o supă fie o salată, după care urmează carne prăjită (miel sau vită) sau pește, ca fel principal, fructele proaspete completând în mod obișnuit masa. În orașe, "souk"-urile (piețele) sau tarabele stradale oferă mâncăruri și alimente pentru acasă, cum ar fi kebabul picant în franzelă. Cu excepția burgerilor de tip fast-food, mâncați ocazional, la școală se consumă de multe ori alimente tradiționale precum cușcuș, fructe uscate, tocane și băuturi din fructe dulci.Sursa: Agerpres
