ZILE NAȚIONALE: Republica Arabă Siriană - gastronomie

Ziua națională a Siriei (denumirea oficială - forma lungă: Republica Arabă Siriană) este marcată la 17 aprilie, dată la care, în 1946, odată cu retragerea trupelor franceze de pe teritoriul țării, a fost dobândită independența.
-
Bucătăria siriană este una dintre cele mai savuroase și apreciate bucătării arăbești. Ingredientele sunt variate și preparatele pline de arome și culoare. În bucătăria siriană se remarcă influențe mediteraneene, mai ales grecești, dar și turcești și franțuzești, potrivit paginii online http://retete-siriene.ro.
Între produsele de referință ale acestei bucătării sunt cușcușul, carnea de miel, coroniștea, vinetele, măslinele, curmalele, apa parfumată (de portocale și de trandafir), cărbunele și ceaiul de mentă.
Unele din cele mai cunoscute feluri de mâncare sunt Kibbeh, un amestec de carne de miel mărunțită și grâu zdrobit, și Kounafa, aluat de grâu umplut cu cremă de brânză și fistic, acoperit cu sirop de zahar.
De asemenea, la fel ca bucătăria mediteraneană bucătăria siriană utilizează fructele și legumele proaspete, iar usturoiul, năutul și uleiul de măsline se folosesc la fel ca și în alte țări din regiunea Mediteranei.
Influența turcească se remarcă prin folosirea cărnii de miel ca ingredient principal în majoritatea preparatelor pe bază de carne. Influența franceză s-a simțit în urma colonizării regiunii în secolul trecut; această influență constă în creșterea consumului de produse lactate, precum diferite tipuri de brânzeturi, în timp ce produsele locale au devenit de asemenea populare.
În tradiția bucătăriei arabe în general luatul mesei este o ocazie de întâlnire în mijlocul familiei și al prietenilor. Conform tradiției se stă pe perne sau pe bănci joase, împrejurul unei mese rotunde.
Masa tradițională începe cu mezze, adică un ansamblu de aperitive calde și reci. Mezze constă în diferite sortimente de salate, preparate din grâu, năut, legume și foarte puțină carne, tahina, murături picante. Printre cele mai populare aperitive se numără: baba ghanoush, fatayer, fattush, hummus sau tabula.
Felul principal include carne de vită, miel, pui sau pește alături de legume, salate sau orez și se așează în mijlocul mesei.
Lipia, pâinea tradițională, se servește cu majoritatea preparatelor și uneori poate înlocui furculița/lingura, adică fiecare se servește din preparate folosind bucăți de lipie.
După masă se servește ceai, alături de platouri cu fructe sau dulciuri cu diferite umpluturi sau însiropate cu sirop de zahăr. Fierberea și servirea ceaiului este un adevărat ritual.
Condimentele sunt esența bucătăriei arabe, implicit a celei siriene: piper negru, mix de condimente numit Baharat, coriandru, chimion, boia iute/dulce, cimbru, ghimbir, sumac, cardamom, cuișoare, scorțișoară, precizează sursa citată.
Sursa: Agerpres
