ZILE NAȚIONALE: Republica Coreea - gastronomie

06.10.2016 0 comentarii

Republica Coreea sărbătorește la 3 octombrie Ziua națională, respectiv, momentul fondării statului Gojeoson în anul 2033 î. Hr. Bucătăria coreeană este influențată într-o mare măsură de gastronomia chineză și japoneză, fiind caracterizată printr-o varietate de mâncăruri cu carne, pește, gătite cu legume verzi.

  1. Mai multe tipuri de alimente fermentate și conservate, cum ar fi kimchi (varză murată picantă), jeotgal (fructe de mare păstrate în sare) sau doenjang (pastă fermentată de soia) sunt cunoscute pentru gustul specific și valoarea lor nutritivă.

    Bucătăria tradițională se bazează pe consumul de orez, legume, tăiței, tofu, pește, alge și carne (pui, porc, vită și câine). Mâncarea este asezonată predominant cu usturoi, ghimbir, sos de soia, ceapă verde și ulei de susan, plus zahăr și oțet de orez, potrivit sites.google.com.

    În mâncarea coreeană, semințele de susan sunt întotdeauna prăjite înainte de a fi adăugate în mâncare, pentru a li se intensifica aroma. Din China și Japonia a fost adoptat principiul celor cinci gusturi — dulce, acru, iute, sărat și amar.

    Ca și în China, Thailanda și Japonia, coreenii se așază în jurul unei mase joase. Fiecare persoană are propriul vas pentru orez, în mod tradițional fabricat din bronz, de obicei dotat cu capac. Bețișoare lungi, de lemn sau metal, alături de lingură, sunt folosite ca tacâmuri.

    Toate felurile unei mese se servesc odată, mai ales seara, cea mai importantă masă a zilei, unde sunt mai multe feluri. O masă simplă, de familie, poate include 20 de panchan (garnituri) conținând o gamă variată de namuls (legume crude, sau gătite rapid, asezonate), nibles (cum ar fi legume uscate și creveți, pește sărat, alge fripte), sosuri și kimchi (cel puțin unul dintre acestea este esențial, cel mai bine este ca trei dintre aceste patru specialități să fie prezente).

    Supa este un element esențial al mesei, ca și jon (legume tăvălite prin făină și ou și apoi prăjite). Mai multe tipuri de pește, carne roșie și de pasăre sunt servite în cantități mici după standardul occidental. La această mare varietate de alimente, cantitățile mari nu sunt necesare.
    Prânzul este o masă mai ușoară, cu tăiței sau orez amestecate cu legume, fasole sau alte boabe bogate în proteine. Micul dejun este, în mod tradițional, la fel se complex ca masa de seară, conținând orez, supă și kimchi.

    Kimchi se prepară în cantități mari toamna și este lăsat la fermentat câteva săptămâni, în borcane îngropate în pământ. Alte feluri specifice sunt bulgogi (fâșii de carne de vită marinată), kalbi (coaste de vită marinate) și sinsollo (o mâncare din pește, carne, ouă, legume, nuci și fasole), precizează site-ul amintit.

    Sursa: Agerpres

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro