ZILE NAȚIONALE: Republica Croația - gastronomie

Republica Croația sărbătorește la 25 iunie, Ziua națională. La această dată, în 1991, Croația și-a declarat independența față de Iugoslavia.
-
De la nord la sud și de la est la vest, de la țărmurile Adriaticii și până în Dalmația la văile Slavoniei, fiecare regiune a Croației are propria personalitate culinară. Bucătăria croată, având rădăcini proto-slave este eterogenă, cu diferențe de la o regiune la alta. Astfel, de-a lungul vremii în zona continentală, bucătăria croată a suportat influențe turcești, vieneze și ungurești, reflectate în prepararea cărnii, a deserturilor și felurilor de mâncare cu legume. În zona de coastă se observă influențele mediteraneene în specialitățile din pește și fructe de mare, dar și în soiurile de vinuri produse în această zonă.
Croația Centrală este o regiune cunoscută, în special, pentru brânza din lapte de vacă ''Podravina'', desertul ''Krem?nita'', lichiorul din plante Bermet produs doar în și în jurul orașului Samobor și vinurile Gra?evina și Pinot Blanc. Printre felurile de mâncare reprezentative ale regiunii se află ''Hajdina ka?a'', prăjitura cu mălai ''Kukurzna zlevka'' și carnea de curcan cu paste ''mlinci''. Aluatul pentru aceste paste este făcut din făină, ou, sare și ulei. Acesta se împarte în bile care se întind în foaie subțire și se usucă. Înainte de întrebuințare se pun la fiert în apă cu sare. Se servește cu carne de pui sau curcan friptă.
Moștenirea austro-ungară se face simțită în fiecare fel de mâncare preparat în orașul Zagreb, precum ''Grenadir Mar?a'', ce conține paste și cartofi cu ceapă și brânză, ''Kajzer?marn'', un desert original cu clătite caramelizate și paste cu varză (krpice sa zeljem). Există nenumărate produse de patiserie cu cremă și brânză proaspătă, gogoși și biscuiți cu miere și piper. Și tot aici, se pot degusta cele mai bune vinuri croate.
În zona dalmată, la Dubrovnik, se pot savura stridii și scoici provenite de la Ston, cele mai bune crustacee din Adriatica, tocană de anghile și broaște din valea Neretva alături de unele dintre cele mai bune vinuri din sud, cum ar fi Dingac și Postup din Pelje?ac și Posip și Grk din Korcula, la care se adaugă vinul provenit din strugurii malvasia de la Konavle. În ceea ce privește deserturile, printre cele mai savurate se află ''Ro?ata'' (cremă de zahăr ars) și ''Kotonjata'' (jeleu de gutui).
Orașul Split este faimos pentru tocana dalmată ''Dalmatinska Pasticada'', dar și pentru tocana din crab de râu, plăcintele cu pește și ''luganige'' (cârnați), dar și pentru micile rulouri de varză cu carne de vită sau porc ''Aramba?ići'' din Sinj. Pe insula Hvar se găsesc vinuri renumite, cum ar fi Vugav și Plancić.
Brânza maturată în piele de oaie și prosciuto-ul de Drnis, însoțite de un pahar de vin roșu Babic din Primosten reprezintă doar începutul festivalului de arome din ?ibenik. Sardinele, tonul proaspăt, cârnații kumbasice din Skradin, celebra ''Soparnik'', o plăcintă delicioasă umplută cu un amestec de măsline, smochine și ulei de măsline, sau deserturile cu smochine uscate, jujube și migdale vor încânta simțurile.
Este imposibil să descrii gastronomia și oenologia din Zadar fără a menționa faimosul lichior de cireșe ''Maraschino''. Alte savori ale zonei se regăsesc în brânza de Pag, cea mai apreciată brânză din Croația, o brânză specială ce conține arome ale plantelor mediteraneene. Alte feluri de mâncare care atrag atenția sunt: ''brodet'' o tocană din pește și crab, peștele fript asezonat cu faimoasa sare Pag sau Nin, sau ''Ninski ?okol'', carne de porc (numai din zona gâtului) uscată înmuiată în vin roșu de Benkovac.
Brodet, tocană cu mai multe feluri de pește
Sursa foto: captură YouTube
Bucătăria continentală și mediteraneană se întâlnesc în Istria: pești, crabi, fructe de mare, supa minestrone cu porumb dulce (mane?tra od bobići), paste cu fabuloasele trufe locale, gulaș, omleta cu sparanghel sălbatic, cotlet de porc și cârnați, brânzeturi. Masa poate începe cu un șnaps de vâsc sau miere și se poate încheia cu un desert ''kro?tule'', ''krafi'' sau ''fritule'', asemănătoare uscățelelor.
În regiunea Lika — Karlovac, se poate savura un fel de mâncare tradițional, numit ''Peka'', respectiv miel gătit sub un clopot de fier acoperit cu tăciuni încinși, felii de vânat uscate, brânza ''?kripavac'' sau mierea ''Velebit''. Rachiul de prune și pere, dar și lichiorul de fructe de pădure sunt foarte apreciate pe plan local.
Slavonia înseamnă tradiții, precum tocana ciobanului ''Grah Čobanac'', supa-tocană de pește cu piper roșu iute ''Fi? Paprika?'', cârnați ''Kulen'' și ''Kulenova Seka'', pateuri făcute în modul tradițional cu osânză, plăcintele ''savijaca'' umplute cu mere și nuci sau gustoasele ''Poderane Gace'', asemănătoare langoșilor, care în traducere liberă înseamnă ''pantaloni rupți''. Aceste feluri de mâncare se pot combina perfect cu vinuri de calitate, precum Ilocki Traminac, Kutjevački Riesling și Gra?evina.
De secole, uleiul de măsline este unul din simbolurile culturii mediteraneene, un ingredient fundamental al bucătăriei croate. Totodată este unul dintre cele mai importante produse realizate în Croația, în regiunile Istria, Kvarner și Dalmația.
Sursa: Agerpres
