ZILE NAȚIONALE: Republica Federală Germania - tradiții, gastronomie

06.10.2016 0 comentarii

Republica Federală Germania sărbătorește la 3 octombrie ziua unificării celor două state germane, Republica Democrată Germană și Republica Federală Germania, în 1990.

  1. Germania este renumită pentru numeroasele festivaluri pe care le organizează. Oktoberfest, cel mai mare festival din lume, care datează din 1810, are loc la München, începe în luna septembrie și durează 16 zile. Festivalul de la Bayreuth este unul dintre cele mai importante festivaluri de operă din lume.

    Alte festivaluri și carnavaluri vestite care redau tradiții vechi germane sunt Carnavalul din Düsseldorf, Carnavalul cu măști care are loc în regiunea Pădurea Neagră, diverse festivaluri ale berii și ale vinului, ale costumelor și obiceiurilor locale. Pe 11 noiembrie se sărbătorește Ziua Sf. Martin, cu o paradă și cântece tradiționale. Renumite în lumea întreagă sunt piețele și evenimentele organizate cu ocazia Crăciunului, la care se vând ornamente și celebra turtă dulce (''Lebkuchen'').

    În domeniul gastronomiei, pâinea se bucură de o veritabilă tradiție în Germania, existând în prezent o mare varietate de produse, precum chiflele (''Brotchen''), franzelele, pâinea țărănească, pâinea cu semințe, pâinea ''Pumpernickel'', originară din Westphalia, covrigii Brezeln, cu sare, originari din Bavaria etc.

    Bucătăria germană are la bază carnea,
    în special cea de porc, cartofii și ceapa. La o masă sunt servite, de regulă, o friptură de porc sau de vită cu garnitură (denumită ''Knödel'' sau ''Klösse''), care constă de regulă în cartofi (fierți, copți sau sub formă de piure) sau pâine. ''Kartoffelpuffer'' sunt niște clătite subțiri, crocante, din cartofi.

    Un alt produs tradițional sunt cârnăciorii (''Wurst''), nelipsiți din meniuri (inclusiv la micul dejun) și de la festivaluri, precum cârnăciorii din Frankfurt, cârnăciorii ''Nurnberger Bratwurste'', ''Weisswurst'' din Munchen, alte sortimente (''Rheinische'', ''Pfalzer''). Alte meniuri au la bază macaroane, tăiței, șuncă, slănină, brânză.

    Preparatele din pește sunt tradiționale mai ales în regiunea de sud. În sudul țării sunt renumiți păstrăvii pescuiți în râuri și lacuri, iar în nordul țării specialitățile pe bază de hering, cu sosuri și ceapă. Un alt produs tradițional este asparagusul cu somon afumat.

    Ca desert sunt renumite clătitele, gogoșile, tartele, compoturile. Prăjitura ''Pădurea Neagră'' (''Schwarzwalder Kirschtorte'') este savurată adesea alături de cafea. De Crăciun, în Nurnberg este pregătită turta dulce ''Lebkuchen'', iar în Dresda faimoasele prăjituri cu cafea și umplutură de marțipan.

    Germania este renumită pentru bere, existând o gamă largă de sortimente — bere de grâu, bere neagră (''Dunkles''), bere blondă (''Helles''), sortimentele ''Pils'' și ''Weissbier'', berea puternic alcoolizată Starkbier. Cea mai veche berărie din Germania este Weihenstephan, din Freising, Bavaria (1040 d.Hr.).

    Cunoscute sunt și vinurile (seci sau dulci, albe sau roșii), celebre mai ales datorită speciei de struguri Riesling din regiunea Rinului. Zona din jurul orașului Dresda este renumită pentru strugurii Muller Thurgau (vinuri albe), iar Baden și Wurttemberg sunt renumite pentru vinurile roșii dulci.

    La capitolul tradiții este de amintit și fabricarea vestitului porțelan de Meissen, a cărui producție a început în 1710.

    Sursa: Agerpres

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro