ZILE NAȚIONALE: Republica Islamică Pakistan - gastronomie

24.03.2016 0 comentarii

Bucătăria pakistaneză, bogată și savuroasă, este asemănătoare celei indiene, Pakistanul având aceleași tradiții culinare ca India, vecina sa. Bucatele sunt adesea picante și consistente.

  1. Pakistanul este împărțit în patru provincii, fiecare având propriile specialități și ingrediente, ceea ce face ca o călătorie în această țară să se transforme într-un deliciu culinar.

    Fiecare regiune (și, de multe ori, fiecare gospodărie) are propriul amestec preferat de condimente, numit "masala". Totuși, deși condimentele sunt utilizate din belșug, mâncărurile pakistaneze sunt mai puțin condimentate decât cele indiene.

    Se consumă, în special, carne de pui, oaie și miel, gustul unic al mâncărurilor fiind dat de condimente. Carnea de porc este interzisă musulmanilor, care reprezintă peste 97% din populația Pakistanului, potrivit www.foodbycountry.com.

    Laptele, lintea, legumele de sezon ("sabzi"), făina și produsele din grâu stau la baza bucătăriei pakistaneze.
    Din făină se face o pâine nedospită, numită "chapatis", care la masă ține loc de tacâmuri.

    Legumele — cartofi ("alu"), varză ("gobhi"), bame ("bhindi"), năut ("channa") și mazăre ("matar") sunt consumate în funcție de sezon. "Dhal" (sau "dal") este o tocană cu linte, una dintre legumele de bază.

    Fructele proaspete, precum mango, papaya, bananele, pepenele verde, caisele și merele sunt din abundență. Mulți pakistanezi mănâncă fructele (mai ales pepenele verde), cu un praf de sare pentru a compensa gustul dulce sau pe cel acru.

    Chiar dacă aceste alimente par fade, bucătăria pakistaneză le dă gust prin nenumărate sosuri și condimente. De altfel, în centrul gastronomiei pakistaneze se află o mare varietate de condimente (influență indiană), cum ar fi pudra de chili, curry, ghimbir, usturoi, coriandru, boia de ardei și scorțișoară. O gamă largă de "chutneys" (un fel de sos picant, obținut, de regulă, din fructe, mirodenii de fructe și legume) și murături, care însoțesc carnea și legumele, dau bucătăriei pakistaneze o aromă distinctă.

    Cei care își permit mănâncă și carne, care poate fi de oaie, de pasăre și, uneori, de vită ("gayka gosht"). "Karai", "jalfrezi", "tikka" și "bhoti kebab" sunt câteva dintre felurile cu carne. În zonele rurale, carnea se păstrează doar pentru ocazii speciale.

    Iuțeala condimentelor folosite la gătit este atenuată de iaurt, des întâlnit la masa localnicilor. Iaurtul pot fi consumat simplu sau în preparate precum "lassi" (o băutură făcută cu iaurt, gheață și zahăr, pentru micul dejun, sau cu sare, pentru prânz sau cină). Cartofii copți și porumbul fiert sau copt ("sita") pot, de asemenea, să însoțească un fel de mâncare picant.

    Pakistanezii savurează deserturi, cum ar fi "kheer" (budincă de orez), "kulfi" (înghețată de fistic) sau chiar "jalebi" (un soi de "covrigei" portocalii, făcuți din făină, iaurt și zahăr).

    Un mic dejun ("nihari"), în Pakistan, poate fi foarte sățios, o tocană din carne de vită ("nehari") și mango fiind elemente obișnuite pentru această parte a zilei. Uneori, un preparat din carne cu ardei iute și alte mirodenii este pregătit peste noapte, pentru a fi consumat dimineața următoare, la micul dejun.

    Felurile de mâncare servite la prânz și cină sunt similare. Pâinea (fie că este vorba de "roti", "chapatis" sau "naan"), orezul ("chawal"), legumele ("sabzi") și carnea ("gosht") sunt principalele elemente ale unei mese. Orezul este, de obicei, fiert sau prăjit. Printre felurile principale se regăsesc "qofta" (chiftele de miel), sau "nargasi qofta" (carnea de vită, tocată, și ouă). Pentru a potoli setea, apa poate fi oferită la început sau după, dar rareori în timp mesei.

    Dintre băuturi, sunt foarte populare "chai", un ceai cu lapte, nucșoară și zahăr, și "nimbu paani", o băutură răcoritoare de vară, obținută din gheață sfărâmată, sare, zahăr, apă gazoasă și suc de lămâie.

    Sursa: Agerpres

     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro