ZILE NAȚIONALE: Statele Unite Mexicane - gastronomie

Statele Unite Mexicane sărbătoresc Ziua națională la 16 septembrie, zi ce marchează aniversarea proclamării independenței, în 1810.
-
Recunoscută în toată lumea, mâncarea mexicană are un gust și o savoare aparte, datorită felurilor consistente precum "tortillas", ardei iute și fasole, se scrie pe site-ul turistik.ro.
Gastronomia mexicană de astăzi este un amestec între bucătăria originală mayașă și aztecă și influențele conquistadorilor spanioli. Printre specialitățile locale un loc aparte îl ocupă "tortillas", care este mâncarea de bază a locuitorilor de rând și se face din făină de grâu sau de porumb. Se servește în loc de pâine sau combinată în feluri de mâncare tipice: "enchiladas", "tacos", "quesadillas".
"Frijoles" este compusă din fasole, mai întâi fiartă și apoi prăjită. Ardeii iuți sunt foarte mult folosiți și, în general, cu cât mai mare este ardeiul cu atât este mai puțin iute. Ardeii mari, "poblano", se servesc umpluți, iar cei mici, "habanero", sunt extrem de iuți.
"Guacamole" este un fel din piure de avocado cu ceapă, ardei iute și coriandru. Se servește ca sos sau ca garnitură. "Salsa" este un sos din roșii, ceapă, ardei iute și coriandru. "Salsa habanero" poate fi foarte picantă; de aceea trebuie gustată doar puțin, la început.
Alte feluri specifice mexicane sunt: "cheviche" (pește crud marinat în zeamă de lămâie), "chiles renellos" (ardei umpluți cu brânză sau carne picantă; sosul este iute), "enchiladas" (tortillas acoperite cu sos de roșii și ardei iute, umplute cu legume și carne de pui sau porc; enchiladas suizas sun", acoperite cu smântână), "huachinango" (pește snapper roșu gătit în diverse feluri), sos "mole" (un sos din ciocolată, ardei iute și multe condimente; se servește cu carne de pui sau de curcan), sos "pipian" (o specialitate din Oxaca, un sos făcut din semințe de dovleac și servit cu carne de pui), "poc chuc" (file de porc gătit cu roșii, ceapă și condimente), "pollo pibil" (pui marinat în portocale și condimente, apoi gătit pe frunze de banan), "tacos" (tortillas crocante cu diverse umpluturi), "tamales" (pastă de mălai umplută cu carne și legume).
Faimoasa băutură alcoolică Tequila se servește cel mai adesea în cocktailul Margarita (amestecat cu suc de lămâie și servit într-un pahar cu marginea acoperită de sare). Tequila se face din planta "maguey", un arbust cu spini. Mezcal este o formă primitivă de Tequila, servită cu un vierme în sticlă. Viermele se bea odată cu ultima înghițitură din sticlă. Berea (cerveza) mexicană este cunoscută în toată lumea: Corona, Sol, Dos Equis.Sursa: Agerpres
