ZILE NAȚIONALE: Sultanatul Brunei - gastronomie

Sultanatul Brunei se află în nordul insulei Borneo, vestul Oceanului Pacific. La 23 februarie, Sultanatul sărbătorește ziua independenței față de protectoratul britanic (1984).
-
Bucătăria tradițională a Sultanatului Brunei se aseamănă cu cea a statelor din vecinătate, în special Malaiezia, Singapore și Indonezia. Se diferențiază de acestea prin influențele indiene, chineze, thailandeze și japoneze.
Fiind țară predominant islamică, în Brunei nu se consumă carne de porc iar alcoolul este interzis. În zonele rurale, se prepară mâncăruri din carne de vânat, în special de pasăre și căprioară.
În general, mâncarea din Brunei este bine condimentată, iar cele mai populare garnituri sunt orezul, cartofii și tăițeii.
Un fel principal foarte răspândit în Brunei este rendang de vită, mâncare ale cărei origini se trag din bucătăria grupului etnic minangkabau din Indonezia. Carnea de vită este ușor caramelizată, iar printre condimente se numără usturoiul și ghimbirul. O variantă legată de carnea de vită este și daging masak lada hitam, nimic altceva decât vită condimentată cu garnitură de cartofi.
O altă mâncare des preparată în sultanat se numește nasi lemak. Se traduce, cu aproximație, prin ''cremă de orez'' și se pregătește cu un anume lapte de cocos care conține mai puțină apă, asemănător, mai degrabă, cu smântâna. Se mănâncă mai ales la micul dejun și poate fi servit inclusiv cu alune prăjite sau cu ouă fierte ori prăjite.
Carnea de pui este preparată de multe ori după rețeta numită ayam penyet. Bucătarii din Sultanatul Brunei acordă o atenție deosebită frăgezirii cărnii de pui, pe care întâi o bat și apoi o țin la marinat cu piper. Urmează prăjirea, iar preparatul final se servește cu salată de castraveți, roșii și lămâie.
La capitolul băuturi, sunt apreciate laptele de cocos, sucurile naturale de fructe, ceaiul și cafeaua.
Sursa: Agerpres
