ZILE NAȚIONALE: Turkmenistan - gastronomie

28.10.2016 0 comentarii

Turkmenistan, stat situat în Asia Centrală, sărbătorește Ziua națională la 27 octombrie, marcând proclamarea Independenței de stat, în anul 1991.

  1. Bucătăria Turkmenistanului este similară cu cea a celorlalte state din Asia Centrală, îndeosebi cu cea iraniană, și cuprinde, predominant, orez și legume, servite alături de preparate din carne de oaie, miel, vită sau pui, notează site-ul www.turkmenistan.orexca.com. Dar tradițiile culinare ale unei țări se conturează nu numai sub influența factorilor geografici, ci și a celor istorici. Iar stilul de viață nomad și condițiile grele de viață și-au spus cuvântul asupra bucătăriei turkmene, așa încât unele dintre trăsăturile de bază ale acesteia sunt simplitatea și accesibilitatea, atât în ceea ce privește procurarea ingredientelor, cât și metodele de preparare, se arată pe site-ul turkmen.traveler.uz.

    O masă tradițională începe, de regulă, cu o supă sau cu o ciorbă cu carne și legume. Aceasta poate fi urmată de un alt fel de mâncare tradițional, pilaful, făcut dintr-un amestec de orez cu carne de oaie, ceapă, morcovi, condimente, stafide, mazăre sau gutui. Carnea de oaie poate fi înlocuită cu carne de pui.

    Turkmenii au un cult pentru pâine, iar pregătirea acesteia este o adevărată artă. Pâinea națională, denumită ''chorek'', se coace într-un cuptor de pământ, așa-numitul ''Tandyr'', considerat cel mai sacru loc din casă. Pâinea însăși (chorek) este venerată ca un talisman protector.

    Un fel de mâncare originar din Turkmenistan este Dograma. Este foarte vechi și este considerat a face parte din ritualurile de sacrificare. Dograma se gătește, de regulă, pentru evenimente speciale, pentru sărbători religioase sau pentru anumite ritualuri. Pentru a o pregăti, nu este nevoie decât de carne de oaie, ceapă și pâine. Mai întâi, femeile pregătesc pâinea ''chorek'', dintr-o cocă făcută fără drojdie. Între timp, carnea se pune la fiert într-un cazan mare, adăugându-se doar sare și câteva roșii proaspete. După ce a fiert foarte bine, carnea se scoate din cazan și se lasă la răcit. După această etapă, tot ceea ce urmează în pregătirea dogramei ține de creativitatea întregii familii și a invitaților săi, care participă la acest ritual. Pâinea Chorek se fărâmițează cu mâna, iar ceapa se taie mărunt și se amestecă cu aceste firimituri. Acest amestec se înfășoară în tifon și se dă deoparte. Carnea se taie fâșii și se amestecă și ea, ulterior, cu pâinea și cu ceapa. Preparatul care rezultă se poate consuma ca atare, dar, de regulă, se servește într-o cană, cu supa în care a fiert carnea, peste care se presară puțin piper.

    La fel ca în orice alt stat din Asia Centrală, și în Turkmenistan se consumă foarte multe fructe și legume. Sunt renumiți pepenii turkmeni cu aromă de miere, care erau exportați încă din timpuri străvechi. Bucătăria turkmenă diferă, însă, sub anumite aspecte, de cea din țările învecinate. Astfel, în Turkmenistan se consumă mult pește, fapt ce se explică prin deschiderea țării la Marea Caspică. De asemenea, dintre legume, sunt foarte des folosite roșiile, iar ceapa este nelipsită. Ea se consumă crudă și poate fi folosită ca și condiment. Tot pentru asezonarea mâncărurilor se mai folosește, din abundență, ardeiul iute, piperul, menta, pătrunjelul, șofranul și usturoiul.

    În ceea ce privește băuturile, turkmenilor le place foarte mult "gok chai", un ceai verde cu fructe uscate, la care se mai poate adaugă mentă.

    Sursa: Agerpres

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro