5 sfaturi Ayuveda pentru un stil de viaţă sănătos

08.03.2016 0 comentarii

O practică veche indiană, ayurveda este una dintre metodele neconvenţionale de restabilire a echilibrului fizic şi emoţional. Numai cunoaşterea vieţii în toate formele ei (traducerea cuvântului “ayurveda” în sanscrită) ne poate aduce o sănătate mai bună, dar şi un grad de spiritualitate mai înalt.

  1. Fără a intra, însă, în detalii, întrucât practicile ayurveda se bazează pe cele trei tipuri constituţionale ale persoanelor, iată mai jos câteva sfaturi pe care le poţi pune şi tu în practică. Toate aceste detalii ţin de alimentaţie, stil de viaţă, gândire, iar însumate ar putea fi considerate un mic ghid de înţelegere a vieţii la un nivel ceva mai profund.

    Trezeşte-te devreme, du-te la culare înainte de ora 10 seara

    Un program pe care nu mulţi îl respectă astăzi, dar foarte eficient în concepţia ayurveda. Fie că eşti o persoană foarte activă în timpul zilei şi ai nevoie de energie, fie că te confrunţi cu anumite probleme de sănătate pe care vrei să ţi le ameliorezi, somnul înainte de ora 12 noaptea poate fi secretul.

    Energia oferită de primele ore ale dimineţii, timpul în plus pe care îl vei avea doar pentru tine, liniştea în care vei lua micul-dejun, toate acestea asigură nu doar o zi eficientă, ci şi un echilibru interior greu de atins astăzi.

    Curăţarea limbii – un obicei pentru fiecare zi

    Înainte de spălatul pe dinţi, nu uita nici de perierea limbii. De altfel, specialiştii ayurveda, dar nu numai, susţin că pe limbă se văd multe dintre afecţiunile cu care ne confruntăm. O persoană sănătoasă ar trebui să aibă o limbă de culoare roz. Din cauza alimentaţiei, viciilor, stilului haotic de viaţă, însă, multe dintre simptomele neplăcute ale unui adult (indigestie, dureri de cap, dezechilibre hormonale etc.) se pot “citi” pe limbă.

    Tocmai de aceea, e de preferat să apelezi la acest mic artificiu care te va ajuta la eliminarea toxinelor: în fiecare dimineaţă, periază-ţi limba cu o altă periuţă faţă de cea cu care te speli pe dinţi. Foloseşte mişcări ferme, dar blânzi, clăteşte bine apoi şi foloseşte, dacă doreşti, şi un pic de bicarbonat de sodiu.

    Prepară-ţi un mic-dejun verde şi acordă o importanţă mai mare ritualului mesei

    Fie că vorbim despre o salată cu legume verzi, fie că optezi pentru un smoothie energizant şi delicios, efectele benefice nu vor întârzia să apară. Mai multă energie, o piele mai strălucitoare, un păr mai frumos, aşa că prepară-ţi un mic-dejun verde, folosind, pe cât posibil, legume de sezon.

    În afară de acest aspect, ţine minte că sunt de preferat legumele cu un conţinut bogat de apă tocmai pentru a ajuta digestia: salata verde, castraveţii, morcovii, ridichile, fenicul, sparanghel, spanacul etc.

    Dacă mai adaugi şi seminţe, nuci (atât pentru mic-dejun, cât şi pentru celelalte mese ale zilei), ulei de măsline şi zeamă de lămâie e clar că ţi-ai asigurat o masă sănătoasă, în stil ayurvedic.

    În plus, un alt aspect important este felul în care iei masa: nu mânca stresat, grăbit, ci aşază şerveţele, o glastră cu flori, un set de farfurii ceva mai colorate – chiar dacă toate astea ţi se par nesemnificate, se pare că ele ar ajuta nu doar la o stare de bună dispoziţie, ci şi la o digestie mai bună.

    Optează pentru ceai în detrimentul cafelei


    În ayurveda, ierburile sau condimentele aromate, cu proprietăţi vindecătoare sunt preferate şi în tradiţia ceaiului. Deşi fiecărui tip constituţional îi corespunde anumite feluri de ceai, nu poţi da greş cu ceaiul de ghimbir, busuioc, cimbru sau cu cel preparat din puţin turmeric, piper negru, miere şi scorţişoară. În schimb, nu ar fi de preferat să bei ceaiuri cu cofeină.

    Mersul pe jos – cel mai bun antrenament, în concepţia ayurvedică

    Pe lângă ajutorul imens pe care il vei da sistemului tău limfatic, specialiştii ayurveda susţin că mersul pe jos este antrenamentul complet. Echilibrează toate cele trei dosha (forţele vitale primare care guvernează organismul nostru), fără a-l suprasolicita, calmând mintea şi simţurile.

    Aşadar, nu ar fi o idee rea să optezi pentru o plimbare ceva mai îndelungată şi într-un ritm mai alert decât o oră la sala de fitness. 

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro