Somon cu salsa mojo și papas arrugadas

Pe cât de exotic sună rețeta asta, pe atâta e de simplă. E formată practic din trei părți (era să scriu trei părți egale): somon, papas arrugadas - cartofi canarieni zbârciți și salsa mojo, un sos tradițional din Insulele Canare, mai exact din Tenerife. Care deși nu arată neapărat foarte apetisant, e rarisim de bun. O să ne ocupăm de toate în parte, să vedeți cât de ușor de făcut sunt.
-
Ingrediente pentru somon
- 250 gr file de somon
- 1 lingură ulei de măsline
- sare, piper, boia
Ingrediente pentru salsa mojo
- 7-8 căței de usturoi
- 2 ardei iuți roși (sau, dacă n-aveți, boia iute)
- 200 ml ulei extravirgin de măsline
- 20 ml de oțet balsamic
- sare, piper, apa
Ingrediente pentru papas arrugadas
- 8-10 cartofi noi mici, rotunzi
- 150 gr sare (da, așa multă sare)
- apa
Salsa mojo
Mojo e un sos de proveniență caraibiană. La bază, are mult usturoi, chimen și ulei de măsline. Se poate face în multe feluri și cu multe arome. Deseori se adaugă oțet balsamic, zeamă de lămâie sau de portocală. Cele mai cunoscute sunt mojo rojo (cu ardei iute) și mojo verde (cu coriandru).
Prietenii mei Anca și Radu, despre care v-am mai povestit, mi-au adus din luna lor de miere un amestec pentru mojo. Dar se poate face și în casă, foarte simplu - ingreditenele de mai sus se pisează într-un mojar sau se amestecă în blender, împreună cu 100-150 ml de apă, în funcție de cât de gros vreți să iasă.
Amestecul pe care l-am primit eu arăta așa:
L-am băgat în blender cu uleiul de măsline, oțetul balsamic și apa, le-am mixat până am obținu o pastă pe care apoi am acoperit-o și am dat-o la frigider.
Papas arrugadas
Sunt niște cartofi fierți și apoi copți până se zbârcesc, un fel de mâncare foarte popular în Caraibe. Dacă tot am primit salsa mojo, am zis că musai trebuie să fac ceva la fel de tradițional. Caraibienii au peste 18 soiuri de cartofi. Unul dintre soiuri dă niște cartofi mici, rotunzi, cu coaja subțire. Destul de asemănători cu cartofii noștri noi, pe care i-am folosit eu.
Am ales cei mai mici cartofi pe care i-am găsit. I-am spălat bine, fără să-i curăț.
I-am pus la fiert în apă cu multă sare. Caraibienii îi fierb în apă de mare. Dar, pentru că azi, la Cluj, apa de mare era oprită, am pus cam 150 de grame de sare, astfel încât cartofii să plutească în apă.
După ce au dat în clocot, i-am lăsat să fiarbă vreo 20-25 de minute. Când s-au înmuiat (i-am testat cu o furculiță), am aruncat apa și am lăsat doar cartofii pentru încă 5 minute, să se usuce bine și să capete aspectul zbîrcit. Am avut grijă să "zdruncin" oala bine tot timpul, ca să nu se lipească.
Somonul
Am luat un file de somon, l-am spălat și apoi l-am uscat cu prosoape de bucătărie
Apoi i-am curățat pielea și l-am tăiat bucăți. Într-o tigaie, am încins o lingură de ulei de măsline cu puțină sare, puțin piper și puțină boia iute. Apoi am pus somonul peste ele.
Am lăsat cam 2 minute pe fiecare parte.
La final, toate pe farfurie arătau așa. Repet, salsa mojo n-arată neapărat foarte atrăgător, dar gustul e special.
Să vedem mai de-aproape cartofii...
... și somonul acoperit cu salsa mojo
Să încercați musai salsa mojo și să-mi spuneți cum vi s-a părut, merge de minune și cu pui, și cu alte feluri de pește. Ba, ca să fiu sincer, eu am pus pe-o felie de pâine - atât de mult mi-a plăcut. Poftă bună :)

Cum suntem nebuni dupa peste, sigur o sa incerc reteta asta; ingredientele sunt accesibile si arata super; merge si cu altfel de peste? ca somon am de cautat, nu gluma, in zona unde stau.
in principiu, merge cu orice fel de peste, ba chiar si cu pui :)
am fost si eu in canare, chiar am amestecul pt mojo, azi incerc reteta,e ff buna(pe incercate,de la mama lor...a canarienilor)
Sunt nerabdatoare sa incerc reteta respectiva. am cumparat sosul mojo, de la Duty Free din Tenerife, dar e diferit fata de cel pe care l-am consumat la restaurante, nu-mi place deloc :(. Incerc sa-l reproduc acasa, sper sa iasa cat de cat :D